Hannele Törrönen: Väärin rakastettu? - Vanhemman ja aikuisen lapsen ristiriidoista

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 187 s.

Välit vinksallaan

Vanhemman ja aikuisen lapsen suhteen solmuista ja selkkauksista ei ole puhuttu - ennen kuin nyt Mitä kohtaamisissa tapahtuu, kun kanssakäymistä varjostavat toistuvat riidat, viileä etäisyyden pito tai tukkoinen riippuvuus?

Psykologi ja psykoterapeutti Hannele Törrönen pohtii teoksessaan vanhemman ja aikuisen lapsen suhteen vaikeuksia. Kantaako vanhempi vastuuta lapsestaan koko elämän? Onko hän ikuisesti Suuri Syyllinen? Voiko loukkaantumisen ja väärinymmärryksen kierteen katkaista?

Oma arvioni: Vanhemman ja aikuisen lapsen suhteen vaikeudet ovat edelleen kipeä asia, josta ei edelleenkään usein puhuta. On selvää, että jokainen lastaan rakastava vanhempi haluaa toimia tämän parhaaksi. Mutta aina kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin on odotettu ja toivottu. Vanhemmuuteen liittyy aina myös huolia ja murheita, se on ihan normaalia. Kun aikuisen lapsen ja vanhemman välillä on jatkuvasti pahoja ristiriitoja ja välit ovat viileät - elleivät peräti katkenneet - vanhempi kysyy usein itseltään: Mitä tein väärin, rakastinko lastani riittävästi? Tällaiset kysymykset kertovat mieltä kalvavasta ja sydäntä raastavasta syyllisyydentunteesta. Vanhempi ikään kuin tuomitsee itsensä huonoksi ja epäonnistuneeksi vanhemmaksi. Ei ole helppoa elää haavoittamatta ja haavoittumatta. 

Kirjassa kuvatut esimerkit elävästä elämästä olivat surullista luettavaa. Samalla tunsin valtavaa onnellisuutta ja  kiitollisuutta siitä, että itselläni on ollut aina läheiset suhteet vanhempiini. Minua on kannustettu tekemään omia valintoja ja tuettu vaikeissa tilanteissa. - niin lapsena kuin aikuisenakin. Minut on hyväksytty juuri sellaisena kuin olen.  On kurjaa, että kaikilla asiat eivät ole yhtä hyvin. On lohdullista, että Hannele Törrösen mukaan suurista vaikeuksistakin huolimatta matka kohti vanhemman ja aikuisen lapsen välistä ymmärrystä on kuitenkin mahdollinen.

Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille sellaisille vanhemmille, joilla on vaikeita ristiriitoja aikuisten lastensa kanssa. Kirjan tarinat voivat antaa heille voimaa yrittää korjata tilannetta ja vähentää heidän tuntemaansa syyllisyyttä.