Joel Haahtela: Adèlen kysymys

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 104 s.

Arvoituksellinen pienoisromaani miehestä, joka lähtee luostariin tutkimaan Pyhän Adèlen mysteeriä ja ottamaan selvää itsestään.

Mies matkustaa luostariin Pyreneille tutkimaan tarinaa Pyhästä Adèlesta, naisesta, joka putosi jyrkänteeltä alas ja julistettiin myöhemmin pyhimykseksi. Samalla alkaa matka kauas miehen omaan menneisyyteen ja ikiaikaiseen mysteeriin. Adèle esittää kysymyksen yhdeksänsadan vuoden takaa: voiko ihmeitä tapahtua?

Oma arvioni: Adèlen mysteeri johdattaa tutkijan talvisen munkkiluostarin hiljaisuuteen vanhojen dokumenttien äärelle.  Minäkertoja haluaa todella selvittää, voiko ihmeitä oikeasti tapahtua. Vastauksen löytäminen ei ole helppoa, ja tutkiessaan mitä naispyhimykselle tapahtui, tutkija tulee miettineeksi paitsi omaa menneisyyttään ja asennoitumista elämään myös suhdetta poikaansa. Uusimmassa teoksessaan Joel Haahtela (s.1972) kuvaa kiehtovasti arkisen ja hengellisen elämän yhteyksiä. Hiljaisuus ja rauha ovat romaanissa vaikuttavasti läsnä. Siinä on osuutensa paitsi miljööllä niin myös Haahtelan pelkistetyllä kerronnalla. Harmonia on löydettävissä muun muassa munkkien laulamassa vigilian hymnissä  ja kauneutta on taivaalla loistavissa tähdissä, joita kuvataan ihastuttavasti  enkeleiden sydämiksi.

Adèlen kysymys oli kiehtova matka, polku pimeydestä valoon. Sisällöltään suuren kirjan kansikuva on mielestäni todella tyylikäs. Kirjan lukemista voin suositella lämpimästi kaikille elämän ihmeistä kiinnostuneille ja arvoituksellista lukuelämystä etsiville.