Kari Häkkinen: Hannu Lauerma - Psykiatrin päänavaus

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 216 s.

Tunnetun psykiatrin matka ihmismieleen


Kun jokin traaginen tapahtuma ylittää uutiskynnyksen, Hannu Lauermalta pyydetään asiantuntijan lausuntoa. Päivätyössään hän hoitaa akuutisti sairaita vankeja ja tekee mielentilatutkimuksia, joilla selvitetään rikoksen tekijän syyntakeellisuutta. 

Kirjassa Lauerma kertoo kokemuksiaan Suomen pahimpien vankien kanssa työskentelystä, hypnoosista, itsetuhoisuudesta, psyykenlääkkeistä ja tappouhan käsittelystä. Mukana on myös tarinoita Lauerman omasta elämästä ja hänen ajatuksiaan julkisuudesta.

Oma arvioni: Kirjan kiinnostavinta antia olivat ehdottomasti Lauerman kuvaukset työstään psykiatrisessa vankisairaalassa. Hän näkee siinä yhtymäkohtia salapoliisin työhön. Kirjassa lukijalle avataan vakavampiem mielenterveysongelmien taustoja ja hoitokeinoja. yhteiskunnan kehittymiseen peilaten. Lauerma todellakin tuntee rikollisen ja sairaan ihmismielen liikkeitä. Hänen näkemyksensä ovat punnittuja ja lukijan omaa ajattelua herätteleviä. Teoksen muistelmallinen puoli kertoo puolestaan varsin maltillisesti myös tämän psykiatristen asiantuntijalausuntojen takana olevan miehen persoonasta. Jotain hänestä paljastaa mielestäni myös seuraava sitaatti:

"Osuipa sitten kohdalle asosiaalinen tyyppi tai psykopaatti, niin yrittämättä ei jätetä."

Vaikeista teemoista huolimatta lukukokemus ei ollut mielestäni mitenkään raskas, ehkä hieman yllättävästikin jopa päinvastoin. Monin paikoin tuntui vahvasti siltä, että kertoja olisi jutellut lukijan kanssa. Tähän vaikutti osaltaan varmasti se, että kirja toteutettiin haastattelujen avulla. Suosittelen kirjaa kaikille mielenterveyden kysymyksistä ja psykiatriasta kiinnostuneille.

P.S. Kannattaa lukea myös Hannu Lauerman teos Hyvän kääntöpuoli