Kirjaesittely: Jere Vartiaisen Minuus | Miinus

”Mun sydämen takana asuu lapsi ja se odottaa”
 
Minuus | Miinus on intiimi pojan kasvutarina ja maskuliinisuuden raadollisuutta kuvaava runoteos. Vartiainen kuvaa moni-ilmeisissä runoissaan miehenä olemisen vaikeutta ja rakkaudettomuuden haikeutta. Hän pohtii lakkaamatta, kuinka pystyisi lunastamaan kaikki ne odotukset ja olla ja elää kuin MIES. Elämä on kuin ohuen narun päässä oleva pieni olemassaolon kupla. Häpeä ja syyllisyys ovat jatkuvasti läsnä, vaikka juuri mikään muu ei tunnu kestävän. Kivusta, kaipuusta ja epäonnistumisen pelosta huolimatta on vain jatkettava eteenpäin. 

”Oleminen on ylösnousun ja häviämisen toistoa.”

Kaikki me olemme keskeneräisiä ja tunnemme aika ajoin riittämättömyyttä, mutta tunne siitä, että ihan vääränlainen kuin pitäisi, on yksilön minuutta kadottavaa. Mutta runoissa on mukana myös lohdullisia ja humoristisia elementtejä. Ne toiminevat kirjan kertojan eli tutkittavan defensseinä ja antavat lukijalle lupauksen siitä, että vielä on toivoa.

Tämä Jere Vartiaisen (s. 1983) kolmas teos on  teemaansa sopien omistettu ahdistuneille pojille. Kirjan kansikuva tiivistää teoksen sanoman kerrassaan erinomaisesti. Pidin erityisesti siitä, että kokoelman runoissa leikitellään psykologisilla termeillä. Minua ja psykologitaustaista oululaisrunoilijaa kun yhdistää selvästi kiinnostus ihmisyyttä ja sen rakentumista kohtaan. Vartiainen on lavarunouden Suomen mestari vuodelta 2014. Ei siis ihme, että minulle tuli hänen runojaan lukiessa tunne, että ne voisivat sopia mainiosti myös lavalle. 

Kustantaja: Kolera
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 81 s.