Kirja-arvio: Martin Österdahlin Rautaenkelit

Martin Österdahlin (s.1973) uusimman Max Anger -dekkarin tapahtumat käynnistyvät 4. syyskuuta vuonna 2001, kun ruotsalainen diplomaatti putoaa jerusalemilaisen loistohotellin parvekkeelta ja kuolee, ja Max Anger saa tehtäväkseen selvittää, mikä ajoi Gustav Barckin äärimmäiseen ratkaisuun. Tämä tapahtuu siis vain viikkoa aiemmin kuin World Trade Centerin kaksoistornit New Yorkissa romahtavat terrori-iskujen seurauksena ja lähes 3000 ihmistä kuolee. Kuinka elävästi Rautaenkelit -kirjan esinäytös  nostikaan mieleen lähes kahdenkymmen vuoden takaiset tv-kuvat, jotka saivat koko maailman hetkessä sekaisin.

Ruotsalaisdiplomaatin epäilyttävää kuolemaa tutkiessaan Anger törmää asioihin, jotka muistuttavat kylmän sodan aikaisia skandaaleja ja aiempia selvittämättömäksi jääneitä kuolemantapauksia - mukaan lukien hänen isänsä tapausta, jota on pidetty tähän asti vain onnettomuutena. Olikohan siinä sittenkin ollut kysymys jostakin muusta? 

Monilonkeroisiin tutkimuksiin liittyy sekä mahdollisuuksia että sudenkuoppia. Lisäksi Maxilla oleva perinnöllinen taipumus on kuin tikittävä pommi, joka odottaa hetkeä voidakseen muuttaa hänet, joten on varsin  ymmärrettävää, että mies tuntee olevansa kuin marionetti, jonka naruista joku vetelee. Mutta kuka? Avoimia kysymyksiä tuntuu riittävän loputtomasti, mutta selvitystyön edetessä käy kuitenkin selväksi, että kyseessä täytyy olla jokin huomattavasti suurempi asia kuin kaksi itsensä tappamaan pakotettua ruotsalaista virkamiestä. Ollaan kansainvälisen salaliiton jäljillä, mutta kuka jahtaa ketäkin, entä  tuleeko metsästäjästä lopulta metsästetty? 

Österdahl avaa taitavasti punomaansa "kaikki on poissa" -vyyhtiä lukijalle ikään kuin langanpätkä kerrallaan säilyttäen sekä tapahtumarikkauden että jännitteen mainiosti loppuun asti. Camilla Läckberg onkin luonnehtinut Martin Österdahlia salaliittoteorioiden mestariksi, ja viimeistään nyt tämän kovaotteisen dekkarisarjan kolmannen osan luettuani minun on helppo olla hänen kanssaan samaa mieltä. 

Rautaenkelit piti minua monitasoisuudellaan ja sujuvuudellaan tiukasti otteessaan ja luulenpa, että niin saattaa käydä sinullekin. Vaikka Max Anger ristiriitaisia tunteita herättävä hahmo onkin, lukisin hänestä mielelläni lisää. Ilmaan kun jäi leijumaan kiinnostavia kysymyksiä...  

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2019
Ruotsinkielinen alkuteos: Järnänglar (2019)
Suomentanut: Aki Räsänen
Sivumäärä: 459 s. 

P.S. Kiitän kustantajaa saamastani arvostelukappaleesta.

Max Anger -sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Armoton todellisuus (2017) ja
Kymmenen on kuoltava (2018).