Kirjaesittely: Tiina Hokkanen-Ojan Norsu rullatuolissa

Ruut Hurtti ei ole ihan tavallinen nainen, ja Norsu rullatuolissa on hänen fiktiivinen elämäkertansa. Kerrottakoon nyt heti aluksi, että kirjan nimessä oleva rullatuoli ei viittaa Ruutin liikkumisvälineeseen, pyörätuoliin. Luepa kirja loppuun asti, niin tiedät, millainen esine rullatuoli oikein on.

Tiina Hokkanen-Ojan esikoisteos on kantaa ottava ja yhteiskunnallinen romaani, josta ei hurttia huumoriakaan puutu. Kaltaiselleni vamman kanssa elävälle lukijalle Ruutin kokemuksissa on runsaasti samaistumispintaa. Seuraava sitaatti on siitä yksi hyvä esimerkki:

"Hän lähes kuulee virkailijan kiljuvan: Eihän se nyt käy! Kaikilla vammaisilla täytyy mennä toisiinsa verrattuna yhtä huonosti!" Sitä on yhdenvertaisuus. Ruutin tekisi mieli kiljua takaisin ja vaatia vammaisille oikeutta elää omaa elämäänsä tasa-arvoisena toisten ihmisten kanssa, tehdä virheitä ja kantaa itse mahdollisesti tekemiensä virheiden seuraukset."

Mutta tasa-arvoinen yhteiskunta on vielä kaukana, kun esteettömyys ei toteudu läheskään joka paikassa. Vaikka vammaisuus sinänsä ei häkkiin meitä sulkisikaan, riittämättömät ja huonosti toimivat vammaispalvelut voivat sen kyllä tehdä. Kaikkiin paikkoihin ei pyörätuolilla liikkuvan ole mahdollista päästä, eikä monia esiintymislavoja ja katsomoja ole vieläkään välttämättä suunniteltu kaikenlaisille ihmisille. Siksi Ruutkin on joutunut  välillä "kanakoppiin". Voihan olla, etteivät kaikki "terveet" ole vieläkään sisäistäneet ajatusta siitä, ettei vammaisuus tartu. Emme myöskään ole potilaita kuin lääkäreillemme, muistakaa se!

Norsu rullatuolissa on mainio kirja ja viihdyin sen parissa erinomaisesti. Suosittelen Ruutin elämään tutustumista lämpimästi kaikille niille, joille vammaisuus on joko tuttua tai vierasta. Se tarjoaa ajattelemisen aiheita ihan jokaiselle.  Itse nyökkäilin ja nauroin lukiessani usein.

P.S. Ajoitin tämän kirja-arvion julkaisemisen tarkoituksella juuri tähän päivään, sillä tänään vietetään maailman CP-päivää. Kiitos Tiina, että kirjoitit tämän kirjan. 

Kustantaja: Kustannus Aarni
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 118 s.