Marianna Stolbow: Surua se tyttö kantaa

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 199 s. 

Vankilaan tuodaan nainen, jolla on poikkeuksellinen profiili ja liian heiveröinen olemus kantaakseen koko sitä raskasta menneisyyttä, josta häntä syytetään. Kuulustelijoiden mukaan hän on ampunut niin monet polvilumpiot hajalle, ettei häntä voi päästää vapauteen. Mutta ne, jotka ovat kohdanneet hänet, ovat lumoutuneet hänen läsnäolostaan ja viattomuudestaan. Voiko hän olla tekojen takana, ja jos on, miksi?

Surua se tyttö kantaa on sadunhohtoinen tarina väkivallaksi kasvavasta idealismista. Se kertoo halusta muuttaa yhteiskuntaa ja haluttomuudesta unohtaa, kyvystä kuvitella parempi maailma ja kyvyttömyydestä puhua totta.

Oma arvioni: Marianna Stolbow (s. 1965) tarkastelee esikoisromaanissaan moraalin perustuksia, kun kaivellaan verisen menneisyyden pohjamutia. Eriarvoisuuden muisto ei unohdu koskaan, ja keho kyllä muistaa. Mutta kuka lopulta valehtelee ja kenelle?

Kerronnan vahva mytologinen ote teki lukukokemuksesta kutkuttavalla tavalla hämmentävän. Jos haluat lukea tarinan, joka ei päästä lukijaansa helpolla, Surua se tyttö kantaa on mielestäni oiva valinta.