Raakel Lignell: Älä sano että rakastat

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 286 s.

Tuhoavan rakkauden tarina

Nuori, kunnianhimoinen ja elämännälkäinen viulisti lähtee Berliiniin rakentaakseen soittotekniikkansa uusiksi. Viulunsoiton lisäksi mullistuu koko elämä.

Hylättyään lapsuutensa ahtaan uskonnollisen piirin, klassisen musiikin ehdottomuuden ja poikaystävänsä, hän ahmii kokemuksia ja elämää. Sitten tapahtuu se, mitä ei koskaan pitänyt tapahtua: raskaus. Alkaa syöksykierre ihmissuhteeseen, joka vaikuttaa alkuun unelmalta, vie Berliinistä Beniniin, mutta vähitellen nakertaa itsekunnioituksen ja itsemääräämisoikeuden. Hyväily muuttuu väkivallaksi ja halu häpeäksi.

Seikkailunhaluinen, peloton mieli murtuu ja lopulta on helpointa hylätä itsensä.

Oma arvioni: Älä sano että rakastat on Raakel Lignellin (s.1966) omaelämäkerrallinen kirja nuoren naisen rohkeasta irtiotosta. Matkasta, jonka aikana unelma muuttuu parisuhdeväkivallan myötä painajaiseksi.  Kirja on koskettava kuvaus häpeästä ja syyllisyydestä - tunteista, jota väkivallan uhrien ei pitäisi koskaan tuntea, mutta joiden alle he ovat usein musertua. Jos ylipäätään edes jäävät eloon. 

Raakelin tarina on lopulta myös kertomus selviytymisestä. Uskon vahvasti siihen, että vaikeista kokemuksista kertominen joko puhumalla tai kirjoittamalla on hyvä tapa käsitellä niitä ja lopulta päästä niistä yli. Kipeistäkin asioista kertominen on voimaannuttavaa. Kirjaa voi suositella lämpimästi etenkin niille, jotka ovat kokeneet itse väkivaltaa lähisuhteissaan. On hyvä tietää, ettei ole ongelmansa kanssa yksin. Älä sano että rakastat rohkaisee lähtemään tuhoisasta suhteesta ennen kuin on liian myöhäistä.