Reijo Mäki: Tolvana

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 391 s.

Kolme naista sekoittaa Jussi Vareksen pakkaa. Yksi on pettäjä. Toinen on kostaja. Kolmas on utuinen unelma. 

Turuilla ja toreilla liikkuu itäiselle mafialle valansa vannoneita kunniallisia varkaita - ja kunniattomia vieraan vallan asiamiehiä. Hikisessä kesäyössä tähtipistooliaan jynssää huonouninen herrasmies, joka haluaa olla sukunsa kolmas tappaja. Epäluuloinen lätkäpomo pestaa Jussi Vareksen tekemään "luottamuksellisia tutkimuksia". Mukana pelissä on KHL-joukkue HC Tolvanat, entiseltä nimeltään Åbo Nittonhundratolv HC. Ja pelin henki on hard core.

Oma arvioni: Reijo Mäki on kirjoittanut tähän mennessä jo kolmekymmentä Vares-dekkaria. Meno tuntuu kansainvälistyvän ja vauhti sen kun kiihtyy. Tolvanassa sukelletaan kansainvälisten rikollispiirien ytimeen, jossa todellisuus paljastuu vähitellen kaikessa karmeudessaan. Tolvana on siis vahvasti kiinni ajankohtaisissa ilmiöissä, joita kuvataan dekkarissa ironian värittäminä. 

Välillä pyöritään tuttuun tapaan turkulaisissa pubeissa ja pohdiskellaan elämänmenoa, välillä taas liikutaan kaukana Venäjän sydänmailla tai Etelä-Amerikassa. Liikutaan sitten missä päin kaunista palloamme tahansa, väkivalta, urkkiminen sekä vallan- ja rahanhimo näyttävät olevan osa  arkipäivää, ja ikävistä tyypeistä halutaan eroon hinnalla millä hyvänsä. Yllätyksellisiä juonenkäänteitä ei kirjasta puutu, ja vaarallisia tilanteita tuntuu riittävän vähän joka suunnalla. Myös äijähuumori kukkii ajoittain samaan tapaan kuin Vareksella kavereineen aina  ennenkin. Lukiessa minusta oli  jälleen mukavaa ikään kuin tallustella tutuilla kulmilla. Näin talven kynnyksellä aloin tosin jo kaivata Turun kesää, joten pitkä odotus on edessä...  

Tätä kirjaa voi suositella vaikkapa isänpäivälahjaksi miehille, jotka lukevat mielellään kotimaisia dekkareita ja Jussi Vareksen ystäville tietenkin  aivan erityisesti.