Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 304 s.

Jotain olisi tehtävä ja vähän äkkiä. Mutta vielä hetken aikaa voi muistella entistä poikaystävää ja maata parvekkeella, jonne kantautuu ihmisten kiljunta Linnanmäeltä. Kohta on kesä, ja on aika päästä erosta yli. Täytyy nousta murheen alhosta, täytyy löytää työpaikka, täytyy rakastua, täytyy käynnistää positiivisuuden kierre. Mutta pitääkö täyttää ulkopuolisten odotuksia vai toimia sen mukaan, mitä itse haluaa? Niin paljon kysymyksiä, ja usein houkuttelevimmalta tuntuu huonekasvien pintamullan tarkkailu, ystäville tekstaaminen, sipsidipin sekoittaminen ja makuuasento hintavan vuokra-asunnon parvekkeella. 

Oma arvioni: Sisko Savonlahden esikoisromaanissa on melankolinen pohjavire, mutta se kuvaa noin kolmekymppisten kaupunkilaisten arkea ja elämää ulkopuolelta asetettujen paineiden keskellä kuitenkin lämminhenkiseen huumoriin dipattuna. Vaikka elämän saaminen hallintaan on vaikeaa - ja usein jopa epätoivoista Tinder-treffeineen ja suorasanaisine sukulaisineen, hyviä asioitakin toki tapahtuu. 

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on hyvin kirjoitettu ja sujuvasti etenevä romaani, jonka parissa sunnuntai kului varsin leppoisasti, vaikka en juurikaan kirjan kertojaan samaistukaan. Ihan hyvä niin, sillä olisi kurjaa olla elämässä kaikin puolin niin pahasti eksyksissä. Mutta sipseistä tykkään minäkin, tosin yleensä ilman dippiä. Luulenpa kuitenkin, että huonon itsetunnon omaavia ja masentuneita  nuoria ihmisiä  tässä maassa kyllä riittää - ja heitä eivät "otat vain itseäsi niskasta kiinni" -kehotukset juurikaan auta.