Kaija Pannula & Netta Lehtola: Kettujuttuja - Kolme hännäkästä tarinaa

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 64 s.

Kolme kertomusta, joissa kettu maalaa tauluja, hoitaa ruusujaan ja löytää ystävän.

Kettu päättää maalata taulun. Mutta maalauskohteen valitseminen on vaikeaa: mäyränpennut eivät pysy paikoillaan, ruokaa maalatessa tulee nälkä ja pilvikin purjehtii ohi liian nopeasti. Eräänä päivänä se tapaa toisen ketun, joka näyttää, että koko maailma on täynnä aiheita. On vain uskallettava tarttua pensseliin.

Esikoiskirjailija Kaija Pannula kertoo omalaatuisen ketun vuodesta iloineen ja suruineen. Netta Lehtolan maalauksellisissa kuvissa vuodenajat vaihtuvat ja kaikki lakastuu - mutta aina jossain itää.

"Tärkeitä asioita on vähän, Kettu ajatteli. Ruusut ja ystävyys. Mutta siinä on jo paljon."

Oma arvioni: Kettujuttuja on upeasti kuvitettu klassinen kuvakirja pienille (3+) lukijoille. Erilliset tarinat muodostavat saumattoman kokonaisuuden, jossa teksti ja kuvat tukevat toisiaan kerrassaan erinomaisesti. Tarinat osoittavat hienosti sen, kuinka maisema muuttuu oikeastaan koko ajan vuodenaikojen mukaan, mutta myös sen mukaan, miten sitä itse katsomme ja ympärillämme olevat asiat koemme. Hännäkkäät tarinat kertovat kauniisti siitäkin, kuinka mikään maailmassa ei ole ikuista, mutta muistoja ikuistamalla - vaikkapa tauluja maalaamalla -  voimme pitää lähellämme myös ne, joita ei kenties enää ole. Kirjan tarinat kuvaavat koskettavasti myös sitä, ettei kenenkään ole hyvä olla yksin. Ystävän kanssa on mukava jakaa ilot ja puolittaa surut - ja ilon voi löytää vaikkapa kauniista sinne tänne putkahtavista ruusunnupuista.  

P.S. Tällä lastenkirjapostauksella haluan juhlistaa tänään vietettävää lapsen oikeuksien päivää. Toivottavasti liput liehuvat saloissa lasten ja heidän oikeuksiensa kunniaksi!