Kirjaesittely: Riikka Pelon Kaikki elävä

"SYDÄN. SYDÄN. SYDÄN."

Aura, Ellen ja Alan. Teini-ikäinen, joka joutuu täydellisellä lomalla todistamaan salaisen ihastuksen kohteen raakuuden, huoltajuuden menettänyt teinitytön äiti, joka valvoo syvään tajuttomuuden tilaan vaipuneen tyttärensä vuoteen vierellä ja piileskelevä paperiton, jonka elämä on tuntemattomien ihmisten hyväntahtoisuuden varassa.

"Eikä kukaan tiedä, keitä me olemme. Emme edes itse."

Heillä kaikilla on jotakin yhteistä: he ovat menettäneet äänensä. Heillä ei ole oikeutta päätöksentekoon eikä elämisen mahdollisuuksiin. Riikka Pelo (s. 1972) kuvaa uudessa monikerroksisessa ja -äänisessä romaanissaan Kaikki elävä sitä, kuinka ihmiset koettavat paitsi löytää itsensä, niin myös päästä toistensa luo. Mutta, miten voimme ymmärtää sanoja, jotka ovat liian paljaita ja raakoja kenenkään kuultaviksi? Entä, kuinka elää, kun sydän sykkii vahvasti, mutta kuolema on läsnä vieläkin voimakkaammin.

"Mutta tämä ei ole vain elämän ja kuoleman kysymys. On kysymys oikeudesta puhua. On kysymys oikeudesta tulla kuulluksi. Oikeudesta olla hyvän puolella ja vastustaa pahaa. On myös kysymys oikeudesta olla olemassa."

Jokapäiväinen selviytyminen ja yritys pysyä näkymättömänä on rankkaa. Välitilassa ei kuuluta ihmisten lajiin, vaan se on elämää kaiken ulkopuolella. Halu tulla nähdyksi ja olla oikeasti olemassa ajaa ihmisiä kuitenkin eteenpäin. Kunpa joku huomaisi ja ottaisi todesta… On pakko tarrautua elämän rippeisiin, jos haluaa elää ja olla vapaa.

Pelo ammentaa taidokkaasti niin myyteistä, kielestä kuin tämän päivän yhteiskunnassa jylläävästä ulos sulkevasta voimastakin. Teos osoittaa lukijalleen vavahduttavasti myös toisenlaisen yhteisön ja kielen mahdollisuuden. Kaikki elävä on suuri romaani pienen ihmisen arvosta. Se on kertomus menetyksestä, kivusta ja pelosta – mutta myös toivosta.


"Kaikki on mahdollista. Ihmisen on mahdollista olla kaikki. On kyse vain siitä, miten me ilmenemme toisille, mitä me teemme toisille, vaikka he eivät olisi meidän kaltaisiamme. On kyse tulevasta maailmasta."

Romaani antaa hätkähdyttävällä ja koskettavalla tavalla äänen puhumattomille. Se ei päästä lukijaansa helpolla, kuten ei elämäkään useimpia meistä. Jos haluat lukea kirjan, josta jää jälki, Riikka Pelon Kaikki elävä on erinomainen valinta. Suosittelen. Tämä kieleltään rikas ja aiheeltaan vaikuttava teos on hieno ylistyslaulu kielelle, ihmiselle ja elämälle – kaikelle elävälle.

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 615 s.