Taina Tervonen & Anna Autio: Hukkuneet

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 200 s.

Välimeri on Euroopan suurin joukkohauta: sitä ylittäessään yli 30 000 ihmistä on menehtynyt. Löydetyt merkitään numerosarjoin, mutta heistä jokainen on ollut jonkun lapsi, isä tai äiti. Hukkuneet on kirja kadonneista ja heidän jättämistään jäljistä. Se kertoo pakolaisuudesta niiden kautta, jotka eivät koskaan päässeet perille.

Oma arvioni: Hukkuneet on pysäyttävä kirja. Anna Aution valokuvat merestä ja hukkuneiden ihmisten jälkeen jääneistä esineistä vavahduttavat ja Taina Tervosen haastatteluihin pohjautuvat tekstit pakottavat lukijan hiljentymään kuoleman edessä. Kirjan kautta äänessä ovat henkilöt, jotka ovat työnsä puolesta tekemisissä haaksirikkojen uhrien kanssa. Kokonaisuus on hätkähdyttävyydessään todella vaikuttava. Se on samaan aikaan kuin hiljainen rukous meren armoille joutuneiden ihmisten muistolle, mutta samalla se on myös huuto Euroopan päättäjille. Nyt tarvittaisiin viimein tekoja ja yhteisiä käytäntöjä, jotta kadonneet pystyttäisiin tunnistamaan entistä paremmin. Mutta kuuleeko tuota huutoa kukaan?

"Tietämättömyys on tuskallista toivon ja epätoivon tanssia, joka riistää omaisilta mahdollisuuden suremiseen."

Merestä löytyneet esineet kertovat tarinoita kadonneista ihmisistä - toivosta ja sen loppumisesta. Kuvat noista esineistä ovat meille karu muistutus siitä, mitä Välimerellä tapahtuu päivittäin, on tapahtunut jo 30 vuoden ajan. Hukkuneet on kirjoitettu juuri siksi, että ymmärtäisimme tämän ja oppisimme näkemään haaksirikkoutuneetkin ihmisinä, ei vain pelkkinä numerosarjoina. Jokaisella vainajalla on oikeus nimeen. Älä siis käännä päätäsi pois, vaan lue tämä tärkeä teos.