Viv Groskop: Älä heittäydy junan alle ja muita elämänohjeita venäläisistä klassikoista

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2019
Englanninkielinen alkuteos: The Anna Karenina Fix (2017)
Suomentanut: Heli Naski
Sivumäärä: 299 s.

Mitä on hyvä elämä?
Entä jos en saa vastarakkautta?
Onko kaikki pelkkää sattumaa?


Elämäntaito-oppaat eivät aina osaa vastata tärkeisiin kysymyksiin, mutta Venäjän kirjallisuuden mestariteokset osaavat. Ne avaavat ihmisen sielunelämää ja paljastavat yhteisen inhimillisyytemme osuvasti ja ajankohtaisesti. 

Älä heittäydy junan alle -kirja sallii lukijan kuvitella itsestään eri versioita, vaikka hän ei tappaisikaan vanhoja eukkoja (Rikos ja rangaistus), juttelisi Saatanan kanssa puiston penkillä (Saatana saapuu 3Moskovaan) tai heittäytyisi junan alle (Anna Karenina). Mestariteokset saavat pohtimaan elämän monimuotoisuutta sekä muun muassa sitä, miksi nauris on mehevämpi toisen kädessä. 

Yksitoista klassikkoa ja kirjailija Viv Groskopin Venäjän-kokemukset yhdistyvät säkenöiväksi paketiksi, joka antaa tilaa arvioida, keitä me olemme - ja keitä emme tahdo olla. 

Oma arvioni: Viv Groskop kirjoittaa venäläisen kirjallisuuden merkkiteosten tarjoamista elämänohjeista oivaltavasti ja hauskasti. Jos haluat tietää, kuinka voit hyväksyä sen, mitä elämä eteesi heittää, sinun kannattaa lukea Boris Pasternakin Tohtori Zivago. Jos taas mietit, miten on mahdollista säilyttää optimismi epätoivoisessa tilanteessa, Anna Ahmatovan Requiem voi tarjota vastauksen.  Siitäkin huolimatta, vaikka venäläinen kirjallisuus ei juurikaan anna inspiraatiota elämään. Itse asiassa se ennemminkin muistuttaa lukijaansa siitä, ettei kuolema ole koskaan kaukana. Siispä, tuo kohtalo eteen mitä tahansa, eipä siinä juuri muuta voi kuin jatkaa eteenpäin. Venäläiset mestariteokset kehottavat meitä myös pysymään nöyränä, tekemään kompromisseja - ja nauramaan. 

"Elämän koko monimuotoisuus, koko ihanuus, koko kauneus koostuu valoista ja varjoista."

Jos haluat tietää tarkemmin, mikä viisaus ja elämänohje on peräisin kenenkin kuuluisan venäläiskirjailijan kynästä, älä heittäydy junan alle, vaan lähde kiehtovalle matkalle sekä ihmisyyden että kirjallisuuden ytimeen. Et varmasti joudu katumaan, sillä tämä uutuuskirja on sekä informatiivinen että viihdyttävä ja kaiken lisäksi kompakti paketti. Mikäli olet venäläisten klassikkoromaanien ystävä, tämä kirja voi avata niistä eteesi uusia näkökulmia. Jos taas olet jostain syystä vältellyt kyseisten  kirjallisten järkäleiden lukemista tähän asti, tämän omintakeisen oppaan luettuasi saatat hyvinkin haluta tutustua ainakin osaan niistä tarkemmin. Eivät ne nyt niin vaikeaselkoisia ole, jos Viv Groskopiin on uskominen ja miksei olisi. Hän todellakin tietää mistä kirjoittaa. 

Olen aikoinaan lukenut muutaman edellä "esitellyn" kirjan, siis jo kauan ennen blogiaikaa. Saattaapa olla, että kirjastosta lähtee tämän erilaisen elämäntaito-oppaan innoittamana mukaan pitkästä aikaa myös jokunen ajaton venäläisklassikko. Edellinen kosketukseni venäjän kieleen on jo muutaman vuoden takaa, kun luin Arto Paasilinnan Jäniksen vuoden venäjäksi käännettynä, mutta venäläisten suurteosten kohdalla turvaudun kuitenkin mieluiten lukemaan niiden suomennoksia.