Arto Paasilinna: Laki vaatii vainajia

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 130 s.

Arto Paasilinnan 16-vuotiaana kirjoittama lännenromaani hehkuu kerronnan iloa

Toiset ovat seppiä syntyessään. Tähän joukkoon kuului myös Arto Paasilinna, joka jo 15-16-vuotiaana kirjoitti lännenromaanin. Sen päähenkilö on viskiin menevä Denverin sheriffi, jolla on tarpeeksi rikollisia ominaisuuksia kunnolliseen virantoimittamiseen. 

Vauhdikkaassa romaanissa häiriöitä rauhallisiin viskinsiemailuhetkiin aiheuttavat muun muassa röyhkeät postiryöstäjät, uusi virkainnokas piirisheriffi ja räjähdysaineiden asiantuntija Jack Sawyer. Sheriffin elämää mutkistavat myös Kristillisen Naisyhdistyksen raitistamispyrkimykset, lemmekäs leski - ja tämän suloinen Jane-tytär.

Kaikki tämä tietää, että Denverin väki saa toimittaa arkiaskareitaan paksun ruudinsavun läpi.

Oma arvioni: Arto Paasilinnan ennen julkaisematon esikoisromaani on mukavan leppoista lomalukemista, vaikka vauhtia ei tarinasta toki puutukaan. Se on otsikoitu yhteiskunnalliseksi romaaniksi rikollisten kansoittamasta yhteiskunnasta. Kirjailijalle tyypillinen veijarimaisuus on nähtävissä jo tässä ensimmäisessä teoksessa. Myös kirjan piirroskuvitus on kirjoittajan omaa  käsialaa.  

Tämä kirja valikoitui luettavakseni täysin sattumalta ja voin suositella sitä ainakin kaikille Paasilinnan kirjojen ystäville ja kevyttä "välipalakirjaa" etsiville.