Daniel Rydén: Maailman salaperäisin kirja - ja muita historian mysteerejä

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2019
Ruotsinkielinen alkuteos: Den märkligaste boken i världen (2019)
Suomentanut: Anu Koivunen
Sivumäärä: 311 s.

Oliko Juudas oikeasti petturi? Kuoliko Ruotsin kuningas syötyään liikaa laskiaispullia? Ovatko enneunet katastrofeista totta? Miksi emme vieläkään ymmärrä maailmanhistorian erikoisinta kirjaa? Entä kuka lähetti meille signaalin avaruudesta? Historia on täynnä arvoituksia ja salaisuuksia – tarinoita, joiden loppu on jäänyt avoimeksi ja jotka ovat jääneet kutkuttamaan ihmisten mieltä.

Daniel Rydén kertoo mukaansatempaavasti historian hämmentävimmistä mysteereistä Loch Nessin hirviöstä riimukiviin ja ruhtinaallisista aarrekätköistä Bermudan kolmioon. Jotkin arvoituksista tuskin edes ratkeavat. Toiset taas on jo ratkaistu aikoja sitten, mutta pähkäilemme niitä edelleen, koska haluamme faktojen sijaan uskoa mieluummin salaliittoihin ja yliluonnollisiin ilmiöihin. Maailman salaperäisin kirja pitää sisällään 55 viihdyttävää mysteeriä maailmalta ja Suomesta.

Daniel Rydén on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja, joka on aiemmin kirjoittanut muun muassa myyntimenestyksen Maailmassa on virhe. Kirjan suomalaiset mysteerit on kirjoittanut toimittaja Panu Väänänen.

Oma arvioni: Kirja tarjoaa kiinnostavan katsauksen hämmentäviin mysteereihin. Osa niistä on jo ratkennut ainakin jollain tavalla, mutta osa niistä jäänee ikuisiksi arvoituksiksi. Kirjassa kuljetaan kauas ja lähemmäs historiaan muun muassa Nazca-intiaanien kuvioiden ja Olof Palmen murhaajan jäljillä. Jos haluat tietää, kuka kirjoitti maailman salaperäisimmän kirjan, miten Atlantiksen tarina alkoi ja kuka ampui Toivo Kuulan, suosittelen sinulle tätä tuoretta, viihdyttävää ja omaperäistä teosta historiasta ja sen kutkuttavista ja uskomattomista ilmiöistä.