Kirja-arvio: Emelie Scheppin Valkoiset jäljet

Tuiskuava lumi peitti pakenevan tytön jäljet, aivan kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan...

Junasta löydetään thaimaalaistytön ruumis ja nuori mies joutuu raa´an murhan uhriksi kotonaan. Nämä kaksi täysin erilliseltä vaikuttavaa tapausta kietoutuvatkin toisiinsa ja vievät  Norrköpingin poliisin yhä syvemmälle paikallisen huumekaupan syövereihin. Edessä on monia avoimia kysymyksiä, kuten kuka on salaperäinen Setämies, jota kaikki tuntuvat pelkäävän? Ja jälleen kerran mietitään sitäkin, miksi rikolliset tuntuvat olevan aina vähintään askeleen poliisin edellä. 

Kun pääepäillyksi nousee Danilo Peña, syyttäjä Jana Berzelius joutuu todella tukalaan tilanteeseen. Kyseinen  mies kun tietää aivan liikaa Janan menneisyydestä ja niistä synkistä salaisuuksista, joita kukaan ei saisi koskaan tietää. Lopulta Janalle ei jää vaihtoehtoa: on pakko vaientaa Danilo hinnalla millä hyvänsä, mutta samaan aikaan rikollisten lonkerot ulottuvat syvemmälle kuin kukaan uskaltaa kuvitellakaan. 

Valkoiset jäljet on dekkari, jonka lukemista olen siirtänyt tuonnemmaksi pariin kertaan. En siksi, ettenkö haluaisi lukea sitä, vaan siksi, että ajankohta ei ole tuntunut sopivalta. Kesällä en esimerkiksi mielelläni lue talvisia kirjoja. Välillä sitten jo unohdin koko kirjan. Nyt viimeinkin ajoitus oli kohdallaan. Ruotsalainen pikkukaupunki kun on tässä Emelie Scheppin (s. 1979) toisessa Jana Berzelius -dekkarissa valmistautumassa jouluun. Mutta tunnelma on valkoisesta lumesta ja lähestyvästä juhlasta huolimatta synkkä, koska julmia rikollisia riittää ja huumeet käyvät hyvin kaupaksi - ongelmia näyttää olevan oikeastaan kaikilla kirjan henkilöillä, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. 

Kuten hyvässä dekkarissa kuuluukin, tunnelma vain tihenee tarinan edetessä ja juonenkäänteitä riittää. Valkoiset jäljet tarjoaa suorastaan hyytävää jännitystä, joka pitää lukijaa tiukasti otteessaan heti alusta asti. Jos siis pidät pohjoismaisista laatudekkareista, pidät todennäköisesti tästäkin kirjasta. Jana Berzeliukseen ja hänen menneisyyteensä tutustumisen voit aloittaa Ikuisesti merkitty -dekkarista. Postaukseni siitä pääset lukemaan tästä.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta. 

Kustantaja: HarperCollins
Julkaisuvuosi: 2017
Ruotsinkielinen alkuteos: Vita spår (2015)
Suomentanut: Meri Ala-Tauriala
Sivumäärä: 396 s.