Malin Kivelä: Sydän

Kustantaja: Teos & Förlaget
Julkaisuvuosi: 2019
Ruotsinkielinen alkuteos: Hjärtat
Suomentanut: Laura Jänisniemi
Sivumäärä: 157 s.

Sydän on romaani naisesta, jonka pojalla on synnynnäinen sydänvika, ja pojan syntymää seuraavasta talvesta. Lukijan kuulema ääni hapuilee kohti sanoinkuvaamatonta, on ruumiissa ja tilanteessa, jota ei ole itse valinnut, jota ei pysty hallitsemaan eikä missään nimessä hyväksymään. Pieni lapsi on sairas ja voi kuolla, jos häntä ei leikata. 

Tarina on kirjoitettu huolen syvimmissä syövereissä. Nainen vetäytyy maailmasta ollakseen lapsensa tukena. Aistihavainnot ovat fyysisiä ja konkreettisia: sairaalan rutiinit, sykähdyttävän kaunis talvinen Helsinki ja kirurgi, ainoa ihminen, johon voi luottaa. Perhe ja arki loittonevat kuin aalto. Lukijalle muistutetaan: pelissä on kaikki tämä. Ei yhtään vähempää. 

Oma arvioni: Malin Kivelän (s. 1974) Sydän on tiivis ja tunteita täynnä oleva romaani äidin peloista ja surusta vauvansa sairaalavuoteen vierellä. Epävarmuuden keskellä mieli lähtee vaeltelemaan tuntemattomille poluille. Tarinan minäkertoja, kolmen lapsen kirjailija-äiti, kulkee muutaman viikon aikana pitkän ja vaikean matkan, reitin, jolle ei uskonut koskaan joutuvansa. Sydän on monikerroksinen kuvaus siitä, mitä tapahtuu, kun elämä ei sujukaan niin kuin yksilö on suunnitellut. Se osoittaa, ettemme voi hallita kaikkea, vaikka haluaisimmekin. Meidän on pakko sopeutua, jotta voimme jatkaa elämäämme.

Kirjan tekstiä on vaivatonta lukea, sillä riipaisevuudessaankin se on kaunista. Tarina suorastaa imaisee lukijan mukaansa. Uskon Sydämen koskettavan syvältä etenkin niitä, joilla on itsellään samankaltaisia kokemuksia. Suosittelen lämpimästi.