Pajtim Statovci: Bolla

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 240 s.

"Hän oli taivas jonka rakensin, jumala palavan metsän keskellä"Kansainvälisen tähtikirjailijan kiihkeä ja lumoava romaani kahden miehen välisestä intohimosta Kosovon sodan kynnyksellä, avioliitosta, kodittomuudesta ja kaipauksesta.

Oma arvioni: Hieno teos suurista ja vaikeistakin aiheista, kuten peloista ja ulkopuolisuudesta. Kirjan lukeminen nosti varsinkin minäkertojaan liittyen kielteisiä tunteita pintaan, mutta onneksi kirjan paikoin jopa runollinen kieli teki tarinasta kaikesta rujoudesta huolimatta myös kauniin. Teoksen vertauskuvallinen taso teki lukukokemuksesta hieman hämmentävän, vaikka se Statovcille tyypillistä onkin. Bolla-sanan monimuotoisuus selvisi tarinan edetessä kiinnostavasti. Vaikka sota ja etenkin sen seuraukset ovat tässä palkitussa romaanissa vahvasti läsnä, itse sotaa siinä ei kuitenkaan kuvata. Bollassa kirjoittamisella ja sen haasteellisuudella  on mielenkiintoinen rooli .

Kokonaisuudessaan Pajtim Statovcin kolmas romaani oli kaukana kevyestä lukukokemuksesta, sillä tumma sävy oli hallitseva muutamia lyhyitä valonpilkahduksia lukuun ottamatta. Tunnelma oli siis välillä jopa ahdistava. Mutta vaikuttavuudessaan Bolla hakee kuitenkin vertaistaan.  Ihailen kirjailijoita, jotka onnistuvat luomaan monitasoisen tarinan, josta lukijan ei ole helppoa päästää irti. 

Bolla jäi yllättäen vuoden 2019 viimeiseksi kirjakseni, kun kovat kivut estivät lukemisen. Ne myös varjostivat jonkin verran lukuelämystäni, joten saattaa hyvinkin käydä niin että luen tämän joululahjakirjani pian uudestaan.