Peter Franzén: Särkyneen pyörän karjatila

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 323 s. 

Sydämellinen ja riemastuttava yhdenpäivänromaani isoäidin hullunmyllyksi menevistä syntymäpäivistä

Maatilan vanha emäntä ja perheen matriarkka täyttää 80 vuotta. Paikalle tulevat Kainon aikuiset lapset perheineen ja joukko yllätysvieraita. Jos juhlille oli käsikirjoitus, se unohtuu saman tien, sillä iloinen jälleennäkeminen kääntyy vääjäämättä ennustamattomaksi sekamelskaksi.

Juhlissa on tarjolla kakun ja yhteiskuvan lisäksi fyysisiä ja henkisiä kolhuja. Vanhat kaunat ja uudet intohimot pulpahtavat pintaan eikä kirkkaiden löytyminen helpota järjestyksenpitoa. Mustan komedian kääntöpuolena on aikuisten sisarusten suhteiden herkkä ja tarkkanäköinen kuvaus.

Peter Franzénin Särkyneen pyörän karjatila on samaan aikaan sydämellisen hauska maatilakomedia ja inhimillisen surumielinen kattaus sisarusparven toiveista, turhautumista ja ilon aiheista - maailmasta, jonka niin moni tunnistaa omakseen. 

Oma arvioni: Kesäinen maalaismiljööseen sijoittuva romaani, joka toi mieleeni televisiosta tutut maalaiskomediat kommelluksineen ja sutinoineen. Ihan hauskaa, mutta ei kuitenkaan hulvatonta luettavaa. Jos kaipaat kirjaa, jonka parissa aivot saavat levätä, on Särkyneen pyörän karjatila hyvä valinta.