Rafael & Jörn Donner: Ennen kuin olet poissa

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2018
Ruotsinkielinen alkuteos: Innan du försvinner
Suomentanut: Laura Jänisniemi
Sivumäärä: 151 s. 

Kirjeitä pojalta isälle, isältä pojalle

Oma arvioni: Siinä kaikki, mitä tämän isästä ja pojasta sekä elämästä ja kuolemasta kertovan kirjeenvaihtokirjan takakanteen on kirjoitettu. Tämän voisi katsoa viittavan Jörn Donnerin näkemykseen tulevaisuudesta avoimena kirjana. Tämä on kirja, josta piti tulla dokumenttielokuva. Kysymystä, miksi tämä on kirjoitettu Rafael Donner pohtii seuraavasti: 

”Haluan tietää, kuka sinä olet, haluan tietää, kuka minä olen, haluan tietää, mitä on olla isä, olla poika, olla Jörn Donner, olla hänen poikansa, olla nuori, olla vanha, haluan tietää millaista on, kun on menneisyys, kun on tulevaisuus, kun on elossa, kun tekee kuolemaa.”

Kirjasta käy ilmi, että pojan kokema koti-isä ja julkinen, suomalaisten tuntema kulttuuripersoona, ovat oikeastaan aika kaukana toisistaan. Toisilleen kirjoittamissaan kirjeissä isä ja poika kertovat vaikeistakin asioista kaunistelematta, sillä he inhoavat tekopyhyyttä, kirjoittavat ja rakastavat sanoja.  Muilta osin Donnerit vaikuttavat olevan kuin eri muoteista. Kirjassa esitetään suuriakin kysymyksiä ja vastataan niihin - tai jätetään vastaamatta. Rafael uskoo, että elämässä kaikelle on olemassa syynsä ja selityksensä, eivätkä asiat ole mustavalkoisia. Kirjeden kirjoittamisen merkityksestä nuorempi Donner toteaa näin:

”Ehkä näiden kirjeiden tarkoitus ei ole antaa vastauksia vaan kyseenalaistaa kaikki kysymykset. Ehkä se on myös elämän tarkoitus?” 

Jörn Donnerille kirjoittaminen on ollut ja on edelleen yhtä kuin eläminen, sillä hän kokee elävänsä vain sanojen kautta:
 
”Minä kirjoitan, siis elän.”

Tässä kirjassa lukeminen ja kirjoittaminen ovatkin vahvasti läsnä, joten ajatuksia herättävien kirjeiden lukemista voisi suositella aivan erityisesti edellä mainituista teemoista innostuville. Ja miksei tietysti myös kaikille ikääntyneille isille ja hedän aikuisille pojilleen.