Samuli Siltanen: Astu matematiikan maailmaan

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 103 s.

Innostava ja yleistajuinen kirja johdattaa lukijan matematiikan saloihin.
Matematiikka on erottamaton osa digitaalista arkeamme. Matemaattiset mallit toimivat vaivihkaa älypuhelimen syövereissä ja tietoverkon risteyksissä sekä sää- ja terveystietojen taustalla. Samuli Siltanen kertoo kutkuttavasti, miten matematiikka toimii arjessamme. Samalla kirja perehdyttää yhtälöitä osaamattomankin matematiikan olemukseen.

Oma arvioni: Kuulun niihin, jotka ovat matematiikan tunneilla usein miettineet, mihin tätäkin matematiikan abstraktia ja vaikeasti ymmärrettävää asiaa muka tarvitaan. En vieläkään ymmärrä matematiikasta läheskään kaikkea, mutta tämän innostamaan tarkoitetun kirjan luettuani tiedän matematiikan merkityksestä kuitenkin huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Ymmärrän nyt esimerkiksi keskiarvon voiman ja tekoäly sekä pelottaa että kiehtoo minua. Matematiikka tarvitaan myös ihmiskuntamme suurimpien ongelmien ratkaisemiseen, kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan ja ydinaseiden leviämisen estämiseen. Oli kiinnostavaa lukea etenkin matematiikan hyödyntämisestä lääketieteellisessä kuvantamisessa. Matematiikka on läsnä oikeastaan kaikkialla, vaikka emme sitä arjessamme usein ajattelekaan. 

Siltanen toteaa kirjassaan matematiikan olevan kiusallinen, sillä siinä kaikki uusi tieto rakentuu aina jo olemassa olevan päälle. Näin ollen sitä tulisi harjoitella ahkerasti läpi kouluvuosien. Jotta näin olisi, tarvitaan innostavia ja kannustavia opettajia, jotka rohkaisevat ihan jokaista oppijaa luottamaan omiin matemaattisiin kykyihinsä. Omasta kokemuksestanikin tiedän, että opettajalla on iso merkitys siinä, mistä oppiaineesta kiinnostuu ja mistä taas ei.  Ajatus siitä, että joku olisi matematiikassa täysin lahjaton, on Siltasen mukaan väärä, joten siitä on syytä pyrkiä eroon viimeistään nyt. Matematiikkaa voi ymmärtää ihan jokainen ja se kuuluu kaikille - sukupuoleen ja matemaattiseen lahjakkuuteen katsomatta. Matemaatikkoa ei kuitenkaan tule ihan kenestä tahansa, ammatissa toimiminen kun edellyttää muun muassa matemaattisen kauneuden näkemistä. Tämä kyky itseltäni puuttuu, joten ilmankos en hakeutunut alalle. Mutta siitäkin huolimatta  matematiikka on läsnä arjessani yllättävän tiiviisti. 

Kannattaa siis astua rohkeasti matematiikan maailmaan Samuli Siltasen kanssa siitä riippumatta, kiinnostaako matematiikka sinua vai ei. Uskon, että oivallat kirjan luettuasi ainakin jotakin uutta ja kenties yllättävääkin.