Anne Swärd: Vera

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Ruotsinkielinen alkuteos: Vera (2017)
Suomentanut: Jaana Nikula
Sivumäärä: 380 s. 

17-vuotias ranskalaistyttö Sandrine pakenee sodan kauhuja Ruotsiin 1945. Raskas salaisuus on sekoittaa hänen järkensä.

Sandrine menee naimisiin yläluokkaisen lääkäri Ivan Cederin kanssa, ja korskeat häät vietetään saaristossa hyytävässä talvisäässä. Skandaali on valmis kun kureliiveihin nyöritetty morsian synnyttää hääyönä tyttären. Kuka on lapsen isä?

Vauvan siniset silmät herättävät Sandrinessa kauhua, ja hän kavahtaa tämän koskettamista. Hän elää ylellisessä tukholmalaishuoneistossa nukkevaimona, eikä voi paljastaa taustaansa kenellekään. Mutta Cederin tunnekylmän perheen muillakin jäsenillä on salaisuutensa. Pystyykö Sandrine lopulta voittamaan pelkonsa, kohtaamaan menneisyytensä?

Oma arvioni: Kirjan alkuasetelma on omalaatuisuudessaan kiehtova. Salaisuuksia tässä tarinassa todellakin riittää. Pala palalta lukijalle kuitenkin paljastuu, miksi Sandrine ei halua historiansa paljastuvan nykyiselle perheelleen. Toki monia asia jää myös avoimeksi ja lukijan tulkinnan varaan. Romaanissa on intensiivinen tunnelma, ja tarina on mielestäni paikoin lähellä psykologista trilleriä. Vera on vakuuttava historiaan sijoittuva perhedraama, jossa on vahvasti mukana myös yhteiskunnallisia elementtejä luokkajakoineen ja moraalikäsityksineen. 

Veraa voi suositella etenkin vahvojen historiallisten romaanien ystäville. Ja sellaisille lukijoille, jotka haluavat itse pohtia lukemaansa.