Annukka Mäkijärvi, Hanna-Reetta Schreck & Iida Turpeinen: Ellen T.

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 96 s.


Ellen Thesleff (1869–1954) oli yksi maamme ensimmäisistä symbolisteista ja ekspressionisteista sekä yksi merkittävimmistä pohjoismaalaisista maalareista. Hän eli kiehtovan ja rikkaan elämän ja oli edelläkävijä aikana, jolloin naistaiteilijoiden oli vaikea saada tunnustusta. Thesleff oli poikatukkainen radikaali, joka teki mitä tahtoi ja eli taiteelleen.

Sarjakuva Ellen T. kertoo Ellen Thesleffin työstä ja elämästä Euroopan metropoleissa ja hänen siellä rakentamistaan tiiviistä taiteilija- ja älymystöverkostoista. Teos rakentuu kolmen Thesleffille keskeisen paikan, symbolismin Pariisin, boheemin Firenzen ja Ruoveden Murolen ympärille.

Oma arvioni: Tämä Annukka Mäkijärven kuvittama ja Hanna-Reetta Schreckin käsikirjoittama sarjakuvaromaani kertoo Ellenistä ja muista taiteilijoista modernisaation pyörteissä. Nuoret naiset rikkovat rajoja, nauttivat elämästä ja luovat taidetta. Teos kuvaa sarjakuvan keinoin ennen kaikkea niitä puolia historiassa ja taiteilijan elämässä, joita traditionaalisen tutkimuskirjallisuuden avulla ei tavoiteta.

Tunnustan, etten ennen tämän kirjan lukemista tiennyt juuri mitään Ellen Thesleffistä. Tämä kertonee siitä, että en ole suuri kuvataiteen ystävä. Historia on kuitenkin aina kiinnostanut minua, joten tämän sarjakuvaromaanin innoittamana ajattelin lukea jossain vaiheessa myös Hanna-Reetta Schreckin vuonna 2017 kirjoittaman Ellen Thesleffin elämäkerran Minä maalaan kuin jumala. Odotan, että sen sivujen kautta pääsen jälleen Pariisiin ja Firenzeen...