Steinar Bragi: Sumu

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi:
Islanninkielinen alkuteos: Háledid (2011)
Suomentanut: Tuomas Kauko
Sivumäärä: 287 s.

Sumu on niin sakeaa, että matkalaisten jeeppi törmää talon seinään. Yksinäisessä talossa keskellä Islannin autiota erämaata asuu salaperäinen vanha pariskunta, joka vastentahtoisesti tarjoaa seurueelle yöpaikan.

Taloa ympäröivä erämaa huokuu uhkaa, ja pian myös majapaikasta paljastuu karmaisevia salaisuuksia. Puhelimet eivät löydä kenttää, seurueen koira katoaa ja selittämättömät tapahtumat alkavat horjuttaa ystävysten mieltä. Minne voi paeta, kun pakopaikkaa ei ole?

Oma arvioni: Steinar Bragin (s. 1975) Sumua on luonnehdittu nerokkaaksi psykologiseksi trilleriksi ja Islannin omaksi Twin Peaksiksi. En lue juurikaan kauhukirjallisuutta, mutta tämä kirja osui silmiini erilaisen kansikuvansa vuoksi ja päätin lainata sen lukematta edes takakansitekstiä ensin. 

Sumu piti minua tiukasti otteessaan Se aiheutti epämukavaa oloa ja pelottikin, mutta omaperäinen ja koukuttava yliluonnollisilla elementeillä kyllästetty tarina oli silti pakko lukea loppuun asti. Mutta kirjan loppuratkaisu se vasta hämmentävä olikin... 

Sumu tarjosi minulle epätavallisen mutta samalla myös virkistävän lukukokemuksen. Jos etsit luettavaksi omaperäistä ja jännittävää kirjaa, sukella sinäkin Sumuun.