Veera Antsalo: Imago

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 104 s. 

"Hänen jalkansa olivat melkein maassa, hänen jalkansa olivat melkein ilmassa, kun hänen toinen kenkänsä tippui jonnekin, siinä kohdassa, mikä oli kuvailun ulkopuolella. Eikä siihen ikinä oikein totu."

Oma arvioni: Veera Antsalon runoteoksessa Imago todellisuutta kuvataan niin lintujen valtaamassa talossa asuvan tytön, puutarhan ympäröimän filmitähden kuin sortumavaarassa olevassa palatsissaan asuvan kuningattaren näkökulmista. Todellisuus on särmikästä ja vain siivu kerrallaan paljastuvaa ja alati kieppuvaa. Mikä näitä erilaisia naishahmoja johtaa, onko heillä itsellään valtaa vai, ovatko he kaikki vain vallan kohteita? Imago vie lukijansa suurten kysymysten äärelle muun muassa kohtalon olemuksesta ja kuoleman väistämättömyydestä. Kaikki muuttuu, mikään ei muutu. Todellisuus on murtumispisteessä. 

Imago on lukuisine rooleineen ja erilaisine kuvakulmineen runsas tarina muodonmuutoksesta. Se on kaikessa omaperäisyydessään kiinnostavaa ja yllätyksellistä luettavaa. Kiitos Helmet-lukuhaasteen tulin tarttuneeksi tähän kirjaan, joka edustaa itselleni toistaiseksi vielä suhteellisen vierasta tyylilajia, runoelmaa, vaikka runoja yleisemmin toki luen aika paljon.