Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2019
Saksankielinen alkuteos: Gehen, ging, gegangen (2015)
Suomentanut: Jukka-Pekka Pajunen
Sivumäärä: 421 s.

Vähäeleisen ravisuttava kuvaus itäsaksalaisen professorin ja afrikkalaisten pakolaisten kohtaamisesta, joka kasvaa yleisinhimilliseksi kertomukseksi, rajoista, muutoksista ja menetyksistä.

Oma arvioni: Romaani kuvaa Eurooppaa koettelevaa ajankohtaista pakolaiskriisiä viisaasti ja ihmisyyden monimuotoisuutta kunnioittaen. Kirjassa toistuu tärkeä kysymys:

"Minne menee ihminen, joka ei tiedä, minne hänen pitäisi mennä?"

Tämä kysymys mietityttää kiinnostavalla tavalla  sekä eläkkeelle jäänyttä professoria että Saksaan pyrkiviä afrikkalaisia. He kaikki etsivät tavallaan suuntaa elämäänsä ja heitä kaikkia yhdistää ainakin silloin tällöin myös voimakas ulkopuolisuuden tunne. Se on osoitus siitä, että rajat ovat edelleen tallella, vaikka muuri onkin murtunut jo kolmekymmentä vuotta sitten. Tämä hyvin ja ajatuksia herättävästi kirjoitettu romaani kuvaa ihmisiä byrokratian rattaissa ja yksittäisen ihmisen pienuutta vallankäyttäjien edessä. Tuleeko jokaisen yksilöllinen tarina aidosti kuulluksi?  

Jos haluat lukea ajankohtaisen, vaikuttavan ja humaanin romaanin, lue Jenny Erpenbeckin (s. 1967) kirjoittama Mennä, meni, mennyt. Se ei jätä lukijaansa kylmäksi.