Kirja-arvio: Pia Perkiön Kuin olisi jo kevät - Valittuja runoja


Kuin olisi jo kevät on tuore kokoelma Pia Perkiön rakastetuimpia runoja viideltä vuosikymmeneltä. Runoissaan Perkiö sanoittaa muun muassa ystävyyttä, rakkautta, kiitollisuutta, kaipausta ja surua. Runot kuljettavat lukijaa elämästä kuolemaan. Perkiön lämpimän inhimilliset sanat ovat täynnä myötätuntoa ja tuovat lohtua silloinkin, kun sitä ei ole helppoa nähdä. Toivon ja uskon voima ja niiden synnyttämä valo ovat monissa runoissa vahvasti läsnä.

”Onni on sitä kun ei tiedä
ei näe
kaikkea kerralla
ei alkua ei loppua
ei syytä eikä seurausta
näkee vain
tämän hetken väkevän värin.”

Elämämme on kuin silmänräpäys, hetkessä kaikki voi olla jo toisin. Mutta siitä huolimatta  juuri nyt arjessa voi löytää iloa ja unelmoida – kunhan vaan uskaltaa. Kunpa minäkin osaisin paremmin kiittää siitä, mitä minulla on, kuten seuraavassa runossa kauniisti kiteytyy:
”Oi, jos oppisin iloitsemaan
hyvistä hetkistä,
olemaan vaatimatta hedelmiä
kun on kukkien aika.”

Kokoelmaan valitut runot rohkaisevat lukijaa heittäytymään elämän ja kevään virtaan. Teoksen nimi "Kuin olisi jo kevät" on varsin osuva juuri nyt, kun talvea ei täällä lounaisessa Suomessa ole kunnolla ollutkaan. Ja Satu Kontisen toteuttama kansi on minusta herkkyydessään todella kaunis.

Lämmin kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta. Se toi tullessaan lempeän keväisen tuulahduksen. Suosittelen kirjaa erityisesti kaikille koskettavan runouden ystäville. Se sopii mielestäni mainiosti vaikkapa lohduksi itselle tai lahjaksi ystävälle.Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 176 s.