Liisa Näsi: Eilispäivä ei kuole

Kustantaja: Basam Books
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 177 s. 

Novellikokoelma Eilispäivä ei kuole on Liisa Näsin esikoisteos. Novellit kertovat arkisesta elämästä, jossa jokin nyrjähtää. Erilaisten kummallisuuksien kautta kiteytyy jotain kirkasta siitä todellisuudesta, jossa elämme. 

Novellit ottavat terävästi ja vinon huumorin avulla kantaa nykymenoon, kuten vanhustenhoitoon, ikäihmisten asemaan yhteiskunnassa, ympäristönsuojeluun, erilaisuuden hyväksyntään, ulkonäköpaineisiin, koirien ylijalostukseen, luomutuotebuumiin, tavaroiden kulutukseen ja ihmissuhteiden valtapeleihin. 

Liisa Näsi lainaa novelleihinsa aineksia ja filosofiaa niin kansanperinteestä ja kauhusta kuin narratiivisesta työskentelystäkin. 

Oma arvioni: Liisa Näsin novellikokoelma tarjosi paljon ajateltavaa monista ajankohtaisista teemoista. Keskeisin sanoma, joka yhdisti useampia tekstejä on mielestäni halumme tulla nähdyksi ja kuulluksi juuri sellaisena kuin olemme - ei siihen peilaten, millaisia meidän odotetaan ja oletetaan vaikkapa tietyssä iässä olevan. Lapset ja eläimet suhtautuvat yleensä erilaisuuteen huomattavasti luonnollisemmin kuin aikuiset, joilla ei valitettavasti ole enää useinkaan aikaa kaikelle ja kaikille.  Kadotamme helposti kykymme olla läsnä juuri tässä ja nyt. 

Novellien nyrjähdykset pitivät lukijan ikään kuin koko ajan valppaana. Edellisestä lauseesta kun ei voinutkaan suoraan päätellä, mitä seuraavaksi tapahtuisi. Vaikka en kirjaa lukiessani juurikaan nauranut, viihdyin kuitenkin hyvin novellien vinksahtaneen huumorin parissa. Kuinka tylsää olisikaan, jos kaikki olisi aina täysin ennalta arvattavaa. 

Jos etsit luettavaa, joka yllättää, Eilispäivä ei kuole, on oiva valinta.