Sami Paju & Tapani Riekki: Järki töihin! - Parempien työtapojen kehittämisopas

Kustantaja: Tuuma-kustannus
Julkaisuvuosi: 2019
Kuvittanut: Virpi Oinonen
Sivumäärä: 237 s.

Viekö pirstaleisuus työstäsi hallinnan tunteen ja rutiinit hukkuvat kiireeseen? Vähemmästäkin järki jäätyy.
Tämä kirja sisältää kattavan kokoelman erilaisia käytännön menetelmiä, joilla välittömään stressiin ja kiireeseen voi saada helpotusta. Kirjassa esiteltyjen keinojen avulla pystyt testaamaan erilaisia lähestymistapoja ja tekniikoita, oppimaan nopeasti, miten ne toimivat omassa työssäsi, ja tarvittaessa kehittämään täysin uusia juuri sinun tilanteeseesi räätälöityjä ratkaisuja. Luovan kaaoksen keskellä viihtyvälle ihmiselle eivät sovi samat menetelmät kuin tehokkaaseen järjestykseen tottuneelle.

Kirjan keskeinen tavoite ei kuitenkaan ole saada sinua käyttämään jotain tiettyä menetelmää tai tekniikkaa. Sen sijaan se tukee sinua aidosti ja säännöllisesti pohtimaan omaa työtäsi ja työn tekemisen tapoja. Yksittäisten työkalujen sijasta omaksut jatkuvan kehittämisen rutiinin, joka auttaa sinua parantamaan omia työtapojasi viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Työvälineiden, toimenkuvien ja ympäröivän maailman muuttuessa myös työn tekemisen tapojen tulee muuttua ja kehittyä.

Oma arvioni: Milloin viimeksi olet miettinyt ja reflektoinut omia työn tekemisen tapojasi? Itse tunnustan pohtivani niitä asioita aika harvoin. Ilokseni sain kuitenkin tätä opasta lukiessani huomata, että käytän muutamia siinä esiteltyjä työn hallinnan tunnetta lisääviä keinoja: en vilkuile sähköposteja tai Facebookia kirjoitustöiden lomassa (ainakaan kovin usein) laadin erilaisia to do -listoja ja tauotan töitä sopivasti (ainakin silloin tällöin). Kirjaa lukiessani huomasin taas kerran, kuinka onnellinen voin olla saadessani työskennellä  pääasiassa kotona ja kuunnella samalla juuri sellaista musiikkia, joka edistää flown saavuttamista. Avokonttorirotaksi minusta ei todellakaan olisi. Aikoinaan usein erilaisissa kokouksissa istuneena, nautin nyt siitä, että palavereja on suhteellisen harvoin. 

Suosittelen tätä käytännönläheistä ja osuvasti kuvitettua opasta lämpimästi kaikille tietotyötä tekeville.