Thomas Kirjonen & Erkka Mykkänen: Kasmir - Annoskateus

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2018
Äänikirjan kesto: 1 h 57 min
Lukijat: Thomas Kirjonen & Jarkko Nyman

Stooreja ja reseptejä

"Jos studiossa tökkii, usein auttaa, kun vaihtaa mikrofonin vispilään."

Kasmirin elämässä on kaksi hallitsevaa intohimoa: musiikki ja ruoka. Ammentavatko ne samasta luovuudesta? Poptähden henkilökuva Kasmir: Annoskateus kulkee biisinteosta ja keikkalavoilta keittiöön.

Kasmir tiesi jo kuusivuotiaana, että hänestä tulee kokki, ja 2000-luvun alussa tulevan popparin annoksia saikin maistaa monessa helsinkiläisravintolassa. Kesällä 2014 kokin hommat jäivät, kun Vadelmavene ja sitä seurannut debyyttialbumi AMK Dropout nostivat Kasmirin poptaivaan tähdistöön. Rakkaus ruokaan ja ruoanlaittoon kuitenkin jäi.

Kirjassa Kasmir kertoo stooreja elämänsä varrelta aina yläasteen bändin ensimmäisestä keikasta pastan valmistamiseen italialaiselle mafiosolle New Yorkin Hamptonsissa. Tarinoinnin lomassa valmistuu parikymmentä suosikkiruokaa suoraan muusikon omasta elämästä.

Oma arvioni: Kasmirin intohimot ovat tässä kirjassa niin vahvasti läsnä, että stooreja kuunnellessa tulee kova nälkä, sekä musiikin että juustohampurilaisen. Itselleni Kasmirin laulut eivät olleet Vadelmavenettä lukuun ottamatta kovinkaan tuttuja ennen Vain elämää -kautta, jossa mies oli mukana. Tästä konkreettisestikin omaäänisestä kirjasta, josta Thomas itse siis lukee  osia,  välittyy sympaattinen kuva asioilleen omistautuneesta korkean työmoraalin omaavasta ihmisestä, joka haluaa lauluillaan tuottaa ihmisille hyvää mieltä. Hän nauttii sekä musiikin tekemisestä että ruoanlaitosta. Kasmir kannustaa myös muita kulkemaan rohkeasti kohti unelmiaan, ettei tarvitsisi sitten myöhemmin katua sitä, ettei pelannutkaan kaikkia korttejaan. Oma ravintola on ollut hänellä suunnitelmissa jo pitkään, joten saa nähdä, palaako Thomas vielä jonakin päivänä ravintola-alalle töihin.    

Kuunneltuani tämän kiinnostavan ja avoimen henkilökuvan yhdestä aikamme suosituimmasta poptähdestä, päätin tutustua tarkemmin myös Kasmirin toisen sooloalbumin Valmis (2018) kappaleisiin, joista kirjassa puhuttiin paljon. Ja nyt tiedän kuuntelevani jatkossa enemmänkin Kasmirin musiikkia. Minulle sillä tuntuu olevan rauhoittava vaikutus aivan kuin Paavollekin. Jos haluat tietää, millaisia ovat maailman parhaimmat juustohampurilaiset tai kuka on Paavo, lue tai kuuntele Annoskateus. Saatat jopa innostua kokkailemaan!