Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Ruotsinkielinen alkuteos: Kometjakten (1946), Kometen kommer (1968)
Kuvittanut: Tove Jansson
Suomentanut: Laila Järvinen & Päivi Kivelä
Sivumäärä: 77 s.

Ovatko Muumilaakson oudot luonnonilmiöt lähestyvän tuhon merkkejä? Muumipeikko lähtee pitkälle ja vaarallisellekin matkalle saadakseen vastauksen.

Muumilaaksossa on rauhallista. Uusi silta on vasta maalattu, Muumipeikko kalastelee helmiä ja Muumimamma järjestelee näkinkenkiä kukkapenkkien ympärille. Mutta sitten puhkeaa myrsky, ja muitakin pahaenteisiä merkkejä alkaa näkyä.

Joku järjestää Muumimamman hillopäärynät ja Muumipeikon helmet suureksi tähdeksi, jolla on pitkä pyrstö. Piisamirotta puhuu kauheita tulisesta tähdestä, joka voi tehdä kaikista muhennosta. Muumipeikko ja Nipsu päättävät lähteä kysymään neuvoa Yksinäisten Vuorten Tähtitornin professoreilta. Siitä tulee pitkä ja vaarallinen matka.

Oma arvioni: Muumipeikko ja pyrstötähti on järjestyksessään toinen muumikirja. Suomeksi se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1955. Tämä jännittävä tarina on kertomus suurista katastrofeista. Sota oli läsnä tarinaa kirjoitettaessa, joten se näkyy kirjassa kuvatun uhkaavan ja  pelottavan pyrstötähden muodossa. Kuten ensimmäisessä muumikirjassa Muumit ja suuri tuhotulva, tässäkin kirjassa  muumit taistelevat edelleen luonnonvoimia vastaan. Myös perhesuhteiden tärkeys korostuu vaaran uhatessa entisestään. Kirjassa tärkeänä teemana on avoimuus vieraita kohtaan. Tutuista muumihahmoista tässä kirjassa esiintyvät ensimmäisen kerran muun muassa Nuuskamuikkuinen ja Niiskuneiti.

On ymmärrettävää, että oudot asiat aluksi pelottavat, mutta. kun niihin tutustuu, ajatukset saattavat muuttua. Kirjaa lukiessa mieleeni nousivat väistämättä ilmastonmuutos ja siitä käydyt keskustelut, jotka saavat tulevaisuuden tuntumaan tavallistakin epävarmemmalta. Paniikille ei pidä antaa tilaa, mutta sen sijaan jokainen voi tehdä joitakin pieniä tekoja ilmaston ja luonnon hyväksi. 

Tove Janssonilla oli todella taito kirjoittaa samaan aikaan sekä lapsille että aikuisille, sillä hänen tarinoillaan on edelleen paljon annettavaa kaikenikäisille lukijoille, kiinnostavista kuvituksista syvällisiin ajatuksiin. Tätäkin kirjaa voin siis hyvillä mielin suositella kaikille muumien ystäville.