Valentina Camerini: Gretan tarina - Et ole koskaan liian pieni tekemään suuria asioita

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2019
Kuvittanut: Veronica Carratello
Italiankielinen alkuteos: La storia di Greta
Suomentanut: Taru Nyström
Sivumäärä: 120 s.

Greta Thunberg (s. 2003) on ruotsalainen rohkea ympäristöaktivisti, joka on innoittanut lukemattomat lapset ja nuoret toimiin ympäristön puolesta. Vuonna 2018 ilmastonmuutoksesta huolestunut Greta aloitti koululakon valtiopäivien päärakennuksen edessä ja vaati poliitikoilta todellisia tekoja ympäristön pelastamiseksi. Pian koululaiset Suomessa ja ympäri maailman seurasivat Gretan esimerkkiä ja toivat mielenilmauksilla äänensä kuuluviin. Thunberg on osallistunut suuriin ilmastokampanjoihin ja puhunut monilla tärkeillä foorumeilla. Hän oli ehdolla vuoden 2019 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Tämä on tositarina Gretasta: toivosta, rohkeudesta ja päättäväisyydestä. Samalla se on kertomus niistä pojista ja tytöistä ympäri maailman, jotka ovat valmiit taistelemaan ihmisten välinpitämättömyyttä vastaan ja paremman tulevaisuuden puolesta. Kuvitettu elämäkerta sopii kaikille kouluikäisille.

Oma arvioni: Gretan tarina herättää minussa ristiriitaisia ajatuksia. Ymmärrän toki nuoren ruotsalaistytön huolen ympäristön tilasta ja ilmastonmuutoksesta, mutta en erityisemmin innostu siitä, että hän kannustaa ikätovereitaan laiminlyömään koulunkäyntiä. Yhden iltapäivän mielenosoitus lukukaudessa tämän tärkeän ja akuutin asian  puolesta voi toki olla sinänsä hyväksyttävää, mutta esimerkiksi koululakko joka perjantai ei mielestäni sitä ole. Uskon nimittäin siihen, että juuri tiedon avulla voimme taistella myös muun muassa ilmaston lämpenemistä vastaan ja koulun tehtävänä on jakaa myös tällaista tietoa. Ottamalla ilmastonmuutosteema ilmiöoppimisen kohteeksi, jokainen voi oppia asiasta yhtä ja toista. 

Greta korostaa haluavansa olla esikuva, mutta todella harva koululainen voi  kuitenkaan tehdä samoin kuin hän, eli  keskittyä alaikäisenä pelkästään intohimoonsa ja matkustaa sen nimissä ympäri maailmaa milloin junalla ja milloin purjehtien päästäkseen esiintymään samoille areenoille maailman päättäjien kanssa. Gretalle tällainen uskomaton mahdollisuus kuitenkin tarjoutui ja hän onkin käyttänyt sen loistavasti, sitä en kiistä. Minusta nuorten  huomio tulisi kiinnittää ennen kaikkea niihin pieniin järkeviin tekoihin, joita kuka tahansa meistä voi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. No, mainitaan kirjassa onneksi muutamia sellaisiakin. Tämä on oleellista, sillä jokainen voi kyllä kantaa oman kortensa kekoon, mutta kukaan ei voi pelastaa maailmaa yksin. 

Kirjasta saa mielestäni hieman liian vahvasti sellaisen kuvan, etteivät aikuiset ja etenkään poliitikot ymmärrä lainkaan, kuinka vakava maapallon tilanne on eivätkä siksi tee asialle yhtään mitään. On varmasti monia, jotka tiedostavat ongelman vakavuuden ja tekevät parhaansa sen ratkaisemiseksi. Olen Gretan kanssa kuitenkin samaa mieltä siitä, että nyt tarvitaan todellisia tekoja. Jos tämä kirja inspiroi nuoria vaikkapa miettimään veden ja sähkön kulutusta omassa arjessaan, on se tehnyt tehtävänsä. 

On hyvä, että ympäristö- ja ilmastoasiat nostetaan esille myös lapsille ja nuorille suunnatuissa kirjoissa, mutta mielestäni on todella tärkeää huolehtia siitä, etteivät ne ruoki ilmastoahdistusta tilanteen toivottomuudella pelottelemalla. 

Kommentit

  1. Hienoa, että lapsille ja nuorille tehdään ajankohtaan sopivia yhteiskunnallisia kirjoja. Greta tekee huipputärkeää työtä.
    Omalta kohdaltani olen yrittänyt saada taloyhtiöön muovikeräyksen jo useamman vuoden ajan. Marraskuun yhtiökokouksessa se päätettiin järjestää. Edelleenkään ei taloyhtiössä ole sitä.
    Mieheni kanssa viemme muoviroskat läheisen kauppakeskuksen pihalla sijaitsevaan yleiseen muovinkeräysastiaan ja muutenkin lajittelemme jätteet. Se on tärkeää ja siitä voi aloittaa oman osallisuuden, jos joku miettii, että mitä voisi tehdä, että maapallo olisi parempi paikka elää myös tulevaisuudessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi ja kommentistasi!