Viola Minerva Virtamo: Sauna

Kustantaja: Cozy Publishing
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 208 s. 

Saunakirja johdattaa lukijansa savusaunan hämyyn, öiselle järvenselälle, suolammelle tuntureiden keskelle ja muihin taianomaisiin hetkiin Suomen luonnon keskellä.

Kuinka jakaa ja kuvailla saunomisen kokemus toisen kanssa? Miten kuvata se tunne, joka pehmeänä ja turvallisena tuntuu sydänalassa saunaa kohti kävellessä tai se rauha, joka valtaa vilvoitellessa saunomisen jälkeen, kylvyn rypistämä pieni käsi omassa kiinni?

Me teimme sen upein kuvin ja harkituin tarinoin suomalaisesta sielunmaisemasta ja saunakulttuurista. Tämä on satukirja suomalaisesta saunasta, olet tervetullut mukaan löylyjen lämpöön.

Oma arvioni: Tämän kirjan tunnelmallisista teksteistä vastaavat Liisa Talvitie ja Heli Thorèn. Niiden englanninkieliset käännökset on tehnyt Rebecca Watson. Kirjan upeat valokuvat ovat Viola Minerva Virtamon ottamia. Kirja tutustuttaa lukijat saunomisen saloihin ennen ja nyt. Luokittelen Saunan ennen kaikkea valokuvateokseksi. En ymmärrä, millä perusteella kirjan takakansitekstissä sitä luonnehditaan satukirjaksi. Lyhyt maininta saunatontuista ei siitä sellaista ainakaan minun mielestäni tee. 

Kirjaa voi suositella etenkin suomalaisesta kansanperinteestä kiinnostuneille. Kaksikielisyytensä ansiosta se sopii luettavaksi niillekin, jotka eivät osaa suomen kieltä. Ja tämän kirjan kohdalla voi hyvin ajatella niinkin, että kuvat puhuvat puolestaan.