Gösta Knutsson: Pekka Töpöhäntä - 80 vuotta juhlajulkaisu

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2019
Ruotsinkieliset alkuteokset: Pelle Svanslös på äventyr (1939)
                                             Pelle Svanslös på nya äventyr (1940)
                                             Pelle Svanslös i Amerika (1941)
                                             Hur ska det gå för Pelle Svanslös? (1943)
Suomentanut: Terttu Liukko
Kuvittanut: Iben Clante
Sivumäärä: 368 s.

Kukapa uskoisi, että maailman kiltein kissa on jo 81-vuotias. Pekka Töpöhäntä on elänyt lasten sydämissä jo yli kahdeksankymmenen vuoden ajan, ja yhä uudet sukupolvet ihastuvat kilttiin ja lystikkääseen kissaan. Nyt neljä Pekka Töpöhäntä -kirjaa on koottu yksiin kansiin, ja suomennokset on hienovaraisesti tarkistanut kirjailija Turkka Hautala.

Pekka Töpöhännän tarina ei voisi olla ajankohtaisempi. Erilaisuuden hyväksyminen, toisten kunnioittaminen ja heikomman puolustaminen ovat yhtä tärkeitä asioita nyt kuin vuosikymmeniä sitten. Pekka ja hänen ystävänsä muistuttavat meitä kaikkia siitä, miten tärkeää on olla kiltti silloinkin, kun se vaatii rohkeutta. 

Kirja sisältää neljä alkuperäistä Pekka Töpöhäntä -tarinaa:
  • Pekka Töpöhännän seikkailut
  • Pekka Töpöhännän uudet seikkailut
  • Pekka Töpöhäntä Amerikassa
  • Mitenkähän Pekka Töpöhännän käy?

Oma arvioni: Pekka Töpöhäntä on erilainen kuin muut kissat, sillä hänellä ei ole häntää. Varsinkin Monnille tämä on syy kiusata Pekkaa ja ilkkua tätä usein yhdessä muiden kanssa seuraavaa pilkkalaulua laulaen:


”Ken onkaan nähnyt kissaa,
joka vailla häntää on?
Sen kurjempaa ei raukkaa
lie alla auringon!

Kun tanssiin käymme illoin,
sirot häntämme huiskii silloin.
Töpöhäntä se tassuansa
vain syrjässä nuolkohon.

Kas, siltä puri rotta
sen hännännipukan,
sai kerran tappelussa
näin voiton mahtavan.

Kas, kissa muita pehmompi,
oot rottiakin kehnompi
siks´ seiso ulkopuolella
tään piirin tanssivan!”


Vaikka kiusatuksi tuleminen Pekkaa surettaakin, hän  on onneksi kuitenkin rohkeasti oma itsensä eikä lannistu tästä eikä toinen toistaan ilkeimmistä kepposistakaan,  vaan seikkailee pelottomasti niin Suomessa, Ruotsissa kuin Amerikassakin. Hänelle ja ystävilleen sattuu ja tapahtuu monenmoista, joten vauhdikkaita käänteitä näistä jännittävistäkin tarinoista ei puutu - ja neuvokkaana ja kilttinä kissana Pekka selviää hankalistakin tilanteista. Pekka Töpöhäntä -kirjojen keskeisin ja edelleen varsin ajankohtainen "opetus" on mielestäni se, että kiusaaminen on aina väärin ja typerää ja erilaisuutta tulisi oppia hyväksymään. 

Suosittelen iki-ihania Pekka Töpöhäntä -kirjoja kaikille seikkailunhaluisille lapsille ja nostalgiannälkäisille aikuisille. Minulle tämä 80-vuotisjuhlakirja tarjosi mukavan kirjamatkan lapsuuteen.