Janita Virtanen: Stereotypia-ansa - Kyseenalaisia yleistyksiä ihmisistä ja parisuhteista

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 221 s. 

Naiset nalkuttavat    Miehet ovat putkiaivoja    Naisia saa aina odottaa  Miehet pettävät     Miehet eivät puhu tunteistaan    Kaikki haluavat lapsia  Rakkautta ensisilmäyksellä   Naiset pihtaavat    Naiset rakastuvat renttuihin    Eron jälkeen on mahdotonta olla ystäviä     Suhde kaatuu pikkulapsiarkeen     Miehet eivät itke    Keski-iässä iskee kriisi      Naisen kuuluu olla miestä pienempi    Rakkaus osuu kohdalle kun sitä vähiten odottaa     Naiset ovat huonompia kuskeja    Naiset valitsevat isänsä kaltaisen kumppanin

Kaikkien tietämä fakta vai törkeä yleistys?


Naiset aina tunteilevat, rakastuvat renttuihin ja alkavat sitten nalkuttaa. Miehet eivät puhu tunteistaan, lankeavat pettämään ja kykenevät ajattelemaan vain yhtä asiaa kerrallaan. Ja parhaimmatkin parisuhteet kaatuvat pikkulapsiarkeen. Jos olet samaa mieltä, olet ehkä langennut stereotypia-ansaan. 

Tietokirjailija Janita Virtanen päätti ottaa selvää tyypillisimmistä naisiin, miehiin ja ihmissuhteisiin liittyvistä stereotypioista. Hän haastatteli kirjaansa varten muun muassa psykologeja ja eri alojen tutkijoita, koska halusi tietää, mistä stereotypiat ovat lähtöisin, kuinka paikkansa pitäviä ne ovat ja mitä kaikkea niiden taustalta löytyy.

Kirjassaan Virtanen hakee myös vastausta siihen, mikä saa ihmiset ajattelemaan stereotyyppisesti ja voiko ajatusmalleista opetella luopumaan.

Oma arvioni: Tämä tuore tietokirja osoittaa sen, että monet sukupuoleen liittyvät stereotypiat ovat yhä voimissaan, vaikka ne eivät vahvaan tutkimukselliseen näyttöön perustukaan. Tämä kertoo siitä, että ihmiset ovat edelleen valmiita uskomaan kaavamaisiin yleistyksiin siitä, millaisia naiset ja miehet ovat ja millainen käyttäytyminen on heille luontaista nimenomaan sukupuolen vuoksi. Tällöin unohdetaan ihmisten yksilöllisyys ja se, että asioiden taustalla on aina monia syitä. Näin ollen stereotypioista olisi jo korkea aika päästää irti. Helppoa se ei ole, mutta tästä kirjasta voi löytää eväitä siihen.

Kirjalla on varmasti eniten annettavaa parisuhteessa eläville, jotka haluavat pohtia omia käsityksiään ja reflektoida omaa käyttäytymistään  Tämä saattaa auttaa heitä ymmärtämään myös kumppaniaan aiempaa paremmin.