Kirja-arvio: John Douglasin ja Mark Olshakerin Mindhunter - FBI ja sarjamurhaajan mieli (Osa 1)

”Tämän täytyy olla helvetti.” Tällä lukijan huomion vangitsevalla  lauseella alkaa John Douglasin ja Mark Olshakerin kirjoittama Mindhunter – FBI ja sarjamurhaajan mieli -kirjan prologi. Teos yhdistelee kiinnostavasti sarjamurhien tutkimuksen historiaa ja profiloinnin kehittäjän muistelmia vieden lukijan hyytävälle matkalle haastavimpien sarjamurhaajatutkimusten kulisseihin ja pahamaineisten rikollisten mielen pimeyteen. Teoksessa valotetaan käyttäytymistieteellisen lähestymistavan hyödyntämistä rikoksentekijöiden profiloinnissa. Lukiessani huomasin vähän väliä miettiväni, kuinka haastavaa ja tärkeää tällainen työ onkaan.

"Joskus ainoa tapa saada heidät kiinni on yrittää ajatella kuin he."

FBI:n erikoisagenttina ja sarjamurhaajien profiloijana John Douglas jahtasi uransa aikana niin Atlantan lapsimurhaajaa, Seattlen Green River -murhaajaa kuin Robert Hanseniakin etsien jatkuvasti vastausta kysymykseen, millainen ihminen syyllistyy kammottaviin väkivaltarikoksiin. Kaikki he ovat saalistajia ja keskenään monin tavoin samanlaisia, mutta heillä kaikilla on myös yksilöllisiä piirteitä. Juuri näihin yksilöllisiin seikkoihin ja vihjeisiin, joita rikolliset ovat jättäneet jälkeensä, Douglas tukeutui sarjamurhaajia haastatellessaan, profiloidessaan ja rikospaikka-analyyseja tehdessään. 

Hänen mukaansa on uskallettava sukeltaa rikollisten pään sisään, jotta voisi ymmärtää, miltä rikollisista tuntuu. Tärkeää on osata asettua myös uhrin asemaan, sillä sekin auttaa osaltaan pääsemään rikoksentekijän käyttäytymisen ja reaktioiden ytimeen. Kaikkien kauheuksien ja raakuuksiwn keskellä on lohdullista tietää, että murhaajien suunnitelmia ennustamalla rikoksia on mahdollista sekä ehkäistä että ratkaista - silläkin uhalla, että se voi viedä tutkijan hengen. 

”Matka väkivaltarikollisen mieleen on edelleen jatkuva löytöretki. Sarjamurhaajat ovat määritelmän mukaan ”menestyneitä” tappajia, jotka oppivat kokemuksesta. Meidän on varmistettava, että opimme heitä nopeammin.”

Kirja julkaistaan suomeksi kahdessa osassa, joten jatkoa on siis luvassa. Kirjan pohjalta on luotu myös suosittu Netflix-sarja. Itse en ole kyseistä sarjaa katsonut, mutta tämän hieman erilaisen rikoskirjan luin kaikesta siinä kuvatusta julmuudesta huolimatta mielelläni. Ihmismielen mystisyys ja arvaamattomuus kun on samanaikaisesti sekä kiinnostavaa että pelottavaa. Voin suositella kirjaa kaikille rikostutkinnasta ja kriminaalipsykologiasta kiinnostuneille lukijoille, jotka eivät menetä yöuniaan vastenmielisten yksityiskohtien vuoksi.  


Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2020
Englanninkielinen alkuteos: Mindhunter. Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit (1995)
Suomentanut: Jussi Korhonen
Sivumäärä: 272 s.

P. S. Lämmin kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.