Kirjaesittely: Vappu-Tuuli Fagersonin Maa hänen jalkojensa alla

Aino Palokorpi on jättänyt taakseen menestyksekkään uransa kuvataiteilijana, kun kymmenen vuotta sitten käynnistyneet tapahtumat ajoivat hänet romahduspisteeseen. Siihen tilanteeseen nyt opettajana työskentelevä Aino ei halua enää palata. Mutta elämässä kaikki ei aina suju niin kuin itse haluaisi. Kun salaperäinen huppumies alkaa seurata naista ja hänen tietokoneelleen ilmestyy outoja viestejä, hän ymmärtää omaan menneisyyteensä kätkeytyvän synkän salaisuuden, joka hänen on lopulta pakko selvittää ja kohdata - ahdistuksesta ja peloista huolimatta. 

Vappu-Tuuli Fagersonin psykologinen trilleri Maa hänen jalkojensa alla kulkee pohjoismaisten jännitysromaanien jalanjäljissä, mutta kuitenkin omilla, jopa maanalaisilla poluillaan. Toinen toistaan omituisemmat  tapahtumat tuntuvat liittyvän maahisiin, noihin verenhimoisiin olentoihin, joita Aino Palokorpi on aiemmin kuvannut kansainväliseen suosioon nousseissa kauhutauluissaan. 

Jännitysromaani piti minua tiukasti otteessaan. Olisin mielelläni lukenut koko kirjan vaikkapa yhdellä istumalla, mutta olosuhteet pakottivat tekemään välillä muutakin, joten lukemiseen tuli taukoja, joiden jälkeen oli välillä jopa hieman hankalaa päästä tarinaan uudelleen kiinni.  Se kun oli todella moniaineksinen kaikkine traumoineen, vihapuheineen, vainoamisineen ja uhkauksineen. Osasyynä saattoi olla toki sekin, että elämme nyt poikkeuksellista aikaa ja keskellä epävarmuutta, jolloin ajatukset karkaavat helposti omille teilleen ja keskittyminen herpaantuu...

Maa hänen jalkojensa alla on mielestäni koukuttava kertomus ihmisen ahneudesta ja omistushalusta, syistä ja seurauksista sekä salatun menneisyyden aiheuttamasta raskaasta taakasta. Tunnelma romaanissa on uhkaavuudessaan paikoin jopa piinaavan jännittävä. Jos etsit omaäänistä romaania, josta ei jännitystä ja yllätyksellisiä elementtejä puutu, tämä Vappu-Tuuli Fagersonin psykologinen trilleri  on yksi hyvä vaihtoehto. Fagerson osoittaa tällä tuoreella teoksellaan mainiosti sen, että hän hallitsee hyvin myös tällaisen vakavamman kerrontatyylin siinä missä aiemmasta kirjastaan tutun humoristisen otteenkin. Se on mielestäni taitavan ja monipuolisen kirjoittajan merkki. Vaikka tämän uuden kirjan mielelläni luinkin, kiitos kirjailijan lähettämän arviointipyynnön,  Special Edition on  kuitenkin edelleen ehdoton  suosikkini - sattuneesta syystä :D  On mielenkiintoista nähdä, millainen kirja Vappu-Tuuli Fagersonin näppäimistöltä seuraavaksi syntyy. 

Kustantaja: BoD
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 388 s.