Peter Høeg: Sinun silmiesi kautta
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2019
Tanskankielinen alkuteos: Gennem dine øjne (2018)
Suomentanut: Sanna Manninen
Sivumäärä: 350 s.

Mitä jos ihmismieleen voisi astua sisään kuin rakennukseen? Neuropsykologian keinoin tietoisuuteen porautuva romaani on väkevä kuvaus todellisuuden häilyväisyydestä, kertomusten voimasta ja siitä, mitä toisen ihmisen kohtaaminen todella merkitsee.

Oma arvioni: Høeg liikkuu romaanissaan sujuvasti tieteen ja fantasian rajamailla. Häilyvä unimaailma ja arkinen todellisuus kohtaavat toisensa kiinnostavalla mutta myös hämmentävällä tavalla. Ajatus mielen skannaamisesta on samaan aikaan sekä kiehtova että pelottava. Tietoisuutemme on tutkimatonta maaperää. Kirjassa pohditaan monia mielenkiintoisia kysymyksiä, kuten  mistä minuutemme rakentuu, miten yhteys ihmisten välillä muodostuu, missä määrin voimme muokata todellisuutta? 

Inhimillinen kärsimys on tässä teoksessa vahvasti läsnä, mutta tavoitteena on kuitenkin se, että ihmiset kykenisivät rakentamaan traumaattisista kokemuksistaan sellaisen tarinan, jonka kanssa heidän on mahdollista elää. 

Sinun silmiesi kautta on mielestäni vahva, vaikuttava ja erikoinen romaani. Se nostatti mieleeni monia niin menneeseen kuin tulevaankin liittyviä kysymyksiä. Jos olet kiinnostunut kirjasta, joka kutkuttaa ajattelua mutta ei tarjoa valmiita vastauksia, on tässä yksi hyvä vaihtoehto.