Prinsessa Märtha Louise & Elisabeth Nordeng: Herkäksi syntynyt lapsi - Erityisherkkä lapsi vastasyntyneestä teini-ikään

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2020
Norjankielinen alkuteos: Sensitive barn. Det høysensitive barnet fra nyfødt til tenåring (2018)
Suomentanut: Ebba Erolin
Sivumäärä: 239 s.

Onko sinulla herkkä lapsi tai mietitkö, onko lapsesi erityisherkkä?

Erityisherkkyys on synnynnäinen ominaisuus, joka ilmenee noin 20 prosentilla ihmisistä ja jo vastasyntyneillä vauvoilla. Erityisherkkien lasten hermojärjestelmä on hienoviritteinen, ja he ovat usein empaattisia, huolehtivaisia ja luovia ja heilahtelevat itkun ja naurun välillä. 

Tässä kirjassa seuraamme erityisherkkää lasta syntymästä teini-ikään. Se sisältää uusinta tutkimusta aiheesta, alan ammattilaisten haastatteluja sekä kokemuksia niin erityisherkiltä lapsilta ja nuorilta itseltään kuin heidän läheisiltään, opettajiltaan ja hoitajiltaan. Kirjassa on myös molempien erityisherkkien kirjoittajien, Märtha Louisen ja Elisabeth Nordengin, kuvauksia heidän omista lapsuudenkokemuksistaan.  Kirja on kirjoitettu yhteistyössä journalisti ja viestintäasiantuntija Kjersti 
Salvesenin kanssa.

Oma arvioni: Olen lukenut erityisherkkyydestä niin paljon sekä tutkimus- että muuta kirjallisuutta, ettei tällä sinänsä monipuolisella uutuusteoksella ollut minulle juurikaan mitään uutta ja yllättävää kerrottavaa. Toki tapauskuvaukset elävästä elämästä olivat mielenkiintoista luettavaa, kuten yleensä aina. 

Jos mietit, onko lapsesi mahdollisesti erityisherkkä tai omaako joku oppilaistasi tämän monimuotoisen synnynnäisen piirteen, tästä kirjasta voisi olla sinulle apua erityisherkän lapsen ja nuoren ymmärtämisessä ja asianmukaisessa kohtaamisessa. Kirjan oleellisin sanoma tiivistyy mielestäni hienosti heti esipuheen alussa näin:

”Kun kohtaat lapsen, kohtaat ihmisen. Meidän tehtävänämme aikuisina on kohdata jokainen lapsi sellaisella tavalla, joka mahdollistaa sen, että tämä pieni ihminen voi kehittää potentiaaliaan.” 
Meidän tulee siis ymmärtää erilaisuutta ja hyväksyä jokainen lapsi ja nuori juuri sellaisena kuin hän on. On vielä paljon tehtävää, jotta erityisherkkyys opittaisiin näkemään yksilön vahvuutena, josta on iloa ja hyötyä esimerkiksi perheessä, koulumaailmassa ja työelämässä.