Sergio Ramírez: Miten kaunis on meri, Margarita
Kustantaja: Aviador
Julkaisuvuosi: 2020 Espanjankielinen alkuteos: Margarita, está linda la mar (1998) Suomentanut: Jytki Lappi-Seppälä Sivumäärä: 405 s. |
Runoilija Rubén Darío palaa juhlittuna sankarina kotikaupunkiinsa ja kirjoittaa yhdeksänvuotiaan tytön viuhkaan yhden hienoimmista runoistaan. Puoli vuosisataa myöhemmin diktaattori Anastasio Somoza vierailee puolisoineen samassa Leónin kaupungissa. Diktaattorin kunniaksi järjestetty juhlaillallinen kääntyy kuitenkin tragediaksi, jota kansallisrunoilijan muistoa vaalivat aktivistit toiminnallaan käsikirjoittavat.
1900-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle sekä 1950-luvulle sijoittuva kahden aikatason romaani etenee kuin karnevaali: värikkääseen, vääjäämättömästi etenevään tarinaan liittyy lukuisia sivukertomuksia irvokkaine henkilöhahmoineen. Kirjailijan valoisa huumori on läsnä pitkin matkaa, kunnes tarinan sävyt tummenevat tarinan lähestyessä kohtalokasta päätöstään. Jyrki Lappi-Seppälä tekee suomennoksessaan tuttuun tapaansa laatutyötä.
Oma arvioni: Tässä historiallisessa romaanissa fakta ja fiktio yhdistyvät kiinnostavalla tavalla, vaikka tapahtumien seuraaminen ei suomalaiselle Nicaraguan tilannetta huonosti tuntevalle lukijalle - siis minulle - ei helppoa ollutkaan. Kirjan henkilögalleria oli varsin mittava, ja pääkertomuksen rinnalla oli monia sivukertomuksia, joten nekin lisäsivät osaltaan kokemaani hämmennystä. Mutta tylsyydestä ja värittömyydestä ei romaania voi syyttää. Löytyipä siitä hieman yllättävästi myös huumoria, vaikka tunnelma tapahtumien edetessä yhä tummasävyisemmäksi muuttuikin.
Jos pidät rönsyilevistä tarinoista, joista löytyy myös outoja elementtejä, eikä latinalaisamerikkalainen machoilu kovasti ärsytä, tämä paikoin runollinenkin romaani voisi olla sinulle hyvä valinta. Itselleni se oli ennen kaikkea jotakin aika erilaista siihen verrattuna mitä yleensä luen. Tulipa tämän kirjan myötä uusi kirjailijan kotimaakin tämän vuoden listaan.