Sofia Lundberg: Tapaa minut tammen alla

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2020
Ruotsinkielinen alkuteos: Och eken står där än (2019)
Suomentanut: Terhi Vartia
Sivumäärä: 400 s.

Kuinka päästä jaloilleen tuhoisan parisuhteen päätyttyä? Punaisen osoitekirjan kirjoittajan kolmas romaani on koskettava todistus ystävyyden voimasta.

Estherillä on takanaan vaikea ero, ja piinallisen yksinäisinä viikonloppuina hän tekee kävelyretkiä vanhan tammen luo. Siellä hän tutustuu Rutiin, vanhaan rouvaan, jolla on uskomaton kyky vaalia elämän pieniä, kauniita asioita. Rut muistelee nuoruuttaan, ja Esther lumoutuu hänen kertomuksistaan. Naisten välille kehittyy odottamaton ja luja ystävyys, mutta Rutilla on kuitenkin salaisuus. Sen selvittäminen vie Estherin Comojärvelle Italiaan, missä luultua monimutkaisempi ja yllättävä elämänkohtalo alkaa piirtyä esiin.

Oma arvioni: Tapaa minut tammen alla on melankolisen kaunis kertomus menetyksistä ja yksinäisyydestä mutta myös ystävyydestä. Tarina osoittaa mielestäni mainiosti puhumisen terapeuttisen voiman. Meille on tärkeää saada kokea tulevamme kuulluiksi ja kohdatuiksi kaikkine arpinemme ja haavoinemme. Lundberg kuvaa koskettavasti, kuinka menneisyyden tapahtumat ovat läsnä elämässämme. vaikka emme itse sitä välttämättä tiedostakaan. Kaikesta voi kuitenkin selvitä, jos osaa päästä irti silloin, kun on sen aika. 

Vaikka kirja ei mielestäni vaikuttavuudessaan yltänytkään aivan kirjailijan edellisten teosten tasolle, suosittelen tämän kirjan lukemista  etenkin kaikille niille, jotka ihastuivat Punaiseen osoitekirjaan