Tove Jansson: Sanojen lahja - Valitut sitaatit

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2017
Toimittanut Katariina Heilala
Sivumäärä: 541 s. 

"On oltava hyvin viisas ja itsepäinen."


Sanojen avulla voi antaa suuren lahjan toiselle - tai itselleen. Sanat rakentavat siltoja ihmisten välille ja ne ovat ystäviä yksinäisyyden hetkinä. Ne voivat lohduttaa murheellista ja ne pystyvät lietsomaan onnen kipinät suurempiin liekkeihin. 

Taidemaalari, piirtäjä ja kirjailija Tove Jansson (1914-2001) tunnetaan maailmanlaajuisesti rakastettujen muumikirjojen luojana. Kirjana hän oli yhtä monipuolinen ja tarkkanäköinen kuin kuvataiteilijana: hänellä oli sanojen lahja, aivan kuten hänellä oli kuvien tekemisen lahja. Tämä kokoelma sisältää valikoitua viisautta hänen kaikista julkaistuista teoksistaan - lahjaksi kaikkiin elämän päiviin, aiheina ihmiselämän koko kirjo.

Oma arvioni: Upea kirja täynnä ajatonta viisautta niin arkeen kuin juhlaankin. Sitaattien pariin on mukava palata yhä uudelleen. Erinomainen lahjakirja kaikille Tove Janssonin kirjojen ystäville. Ajatuksia herättävät tekstit ja tyylikäs mustavalkoinen piirroskuvitus muodostavat harmonisen kokonaisuuden. 

"Älä ole levoton. Yleensä asiat menevät kohdalleen kunhan malttaa odottaa."

Yllä oleva Aurinkokaupunki-kirjan sitaatti on varmasti totta, mutta tällaisena poikkeuksellisena ja epävarmana aikana, jota nyt elämme on tavallistakin vaikeampaa pitää mielensä rauhallisena. Seuraava lainaus Muumilaakson marraskuusta kehottaakin olemaan miettimättä liikaa, vaikka sekin lienee lopulta huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty: 

"Eräitä asioita ei pidä ajatella, ei saa pohtia liian paljon."