Kirja-arvio: Jussi Venäläisen Flow-tila - Tietotyön viisain vaihde

Lähes jokainen tietotyötä tekevä on todennäköisesti joskus kokenut ikään kuin hukkuvansa työhön ja joutuneensa tietotulvan pyörteisiin. Tämän päivän työelämä vaatii tehokkuutta, luovuutta sekä nopeaa ja virheetöntä päätöksentekoa - vieläpä mielellään samanaikaisesti. Ei siis ihme, jos olemme stressaantuneita ja saatamme palaa loppuun. Kunpa siis muistaisimme, että riittävän hyvä on tarpeeksi hyvä. 


"Flow on itseilmaisun korkein tila."

Yritysvalmentajana toimiva Jussi Venäläinen haluaa tuoreella kirjallaan kertoa tietotyön viisaimmasta ja tehokkaimmasta vaihteesta eli flow-tilasta ja opastaa sen käyttöön ottamisessa. Flow on asia, josta moni on kuullut, mutta vain harva tuntee, mistä siinä on oikeasti kysymys. Usein ajatellaan, että tuo maaginen aikaansaamisen tila on vain taiteilijoiden ja huippu-urheilijoiden ulottuvilla. Venäläinen korostaa kuitenkin, että se on lähempänä kuin uskoimmekaan. Flow kun on löydettävissä omien korviemme välistä. Se on optimaalinen tila, jolla on mahdollista moninkertaistaa niin luovuus kuin tuottavuuskin tietotyössä. Mutta flow ei suinkaan synny itsestään, kuten seuraava katkelma osoittaa: 

"Flow vaatii haasteita, jotka taas vaativat itseluottamusta. Sinun pitää uskoa itseesi ja kykyihisi, jotta uskallat koetella itseäsi ja mahdollisesti myös epäonnistua. Mitä enemmän uskallat kokeilla ja ottaa riskejä, sitä vähemmän pelkäät epäonnistumista ja itsesi haastamista. Jokainen kokeilu ja riski ovat mahdollisuuksia parantaa kyvykkyyttä ja saada palautetta, jonka avulla suunnata toimintaa jatkossa."Tämä kirja tarjoaa lukijoilleen konkreettisia eväitä oman flow-osaamisen kehittämiseen. Käytännöllisten keinojen ohella teos esittelee myös viimeaikaista tutkimustietoa muun muassa neurobiologian ja psykologian alalta.  Vaikka kirjassa "hehkutetaan" vuolaasti flow´n mahtavuutta, on kirjoittaja toki tietoinen myös tämän elämää rikastuttavan ja merkityksellisyyttä lisäävän ilmiön varjopuolista. Itselleni flow on teoreettisena käsitteenä jo entuudestaan tuttu,  mutta hieman yllättäen huomasin kirjaa lukiessani myös käyttäväni jo joitakin kirjassa mainittuja flow`n saavuttamista edistäviä keinoja omassa työssäni. Sinäkin voit olla jo matkalla kohti flow-tilaa, vaikka et asiaa tietoisesti ajattelisikaan. 

Kirja on mielestäni pääosin varsin selkeä, lukijaystävällinen ja kiinnostava kokonaisuus. Pienenä miinuksena mainittakoon kuitenkin se, että lähteet on painettu teokseen todella pienellä fontilla ja asemoitu sivuille niin tiiviisti, ettei niiden lähempi tarkastelu ole miellyttävää. Muutama lisäsivu lähteisiin olisi parantanut tämän tietokirjan lähdetietojen luettavuutta huomattavasti. 

Jos haluat kyetä vastaamaan 2020-luvun työelämän keskeisiin haasteisiin, kannattaa sinun lukea tämä inspiroiva kirja. On hyvä muistaa, että koneet eivät saavuta flow-tilaa, mutta ihmisille se on mahdollista. Astu siis sinäkin rohkeasti  flow-tilan portaille ja anna virran viedä.  Tämän kirjan "oppien" innoittamana  loistavista päivistä saattaa tulla  työpäivien uusi normaali, kuten Venäläinen kirjansa lopussa toteaa. 

"Flow on elämän suola. Sen makuun päästyä elämä maistuu tylsältä ilman."

P.S. Lämmin kiitos kirjailijalle saamastani arvostelukappaleesta. Tulen varmasti palaamaan Flow-tila - Tietotyön viisain vaihde -kirjan  pariin toistekin. 

Kustantaja: Fitra
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 176 s.