Kirja-arvio: Kaisa Paaston Anni kaverinkesyttäjä

Neljäsluokkalainen Anni on kekseliäs, hauska ja täynnä energiaa oleva tyttö - siis kotona. Koulussa hän sen sijaan kokee jäävänsä yksin varsinkin nyt, kun hänen paras ystävänsä on muuttanut pois. Koulun pihalla on tylsää seistä yksin. Anni haluaisi kovasti löytää itselleen kivan kaverin, mutta tehtävä osoittautuu yllättävän hankalaksi. Perheen lemmikkipossukin näyttää viihtyvän paremmin omissa oloissaan pöydän alla, eikä tuo saparosankari tunnu millään lämpiävän Annin lepertelyille ja muille hellyydenosoituksille. Mutta, kuka lopulta kesyttää ja kenet? Se selviää, kun luet Kaisa Paaston (s.1979) kirjoittaman hauskan alakoululaisille suunnatun lastenkirjan Anni kaverinkesyttäjä. Kirjan sarjakuvamaisesta ja värikkäästä kuvituksesta vastaa puolestaan Mari Ahokoivu. 

Kirjassa tavataan pinkki-ihmisiä ja sorkkasankareita. Tarinassa röhkitään, vitsaillaan ja ollaan outoja - siis hyvällä tavalla. Mielestäni teoksessa ollaan oivaltavasti kaikenlaisen erilaisuuden puolella, on kyse sitten ihmisistä, eläimistä tai vaikkapa kodeista. Erilaisen ei siis tarvitse olla noloa, vaan se voi olla coolia. Vetävä tarina ja kuvissa olevat hauskat yksityiskohdat  opettavat 7-11-vuotiaille lapsille siis tärkeitä kaveri- ja tunnetaitoja, joten tämä kirja sopii minusta mainiosti vaikkapa koko luokan yhteiseksi lukukirjaksi. Moni voi löytää kirjan sympaattisista hahmoista myös itseään. Siitäkin syystä tätä uutta kirjaa on varsin helppo suositella luettavaksi kaikille kivoille ja oudoille tyypeille, juuri heille, joille kirjailija on tämän mainion esikoiskirjansa omistanut. 

Anni kaverinkesyttäjä tarjosi minulle piristävän ja mukavalla tavalla erilaisen lukuelämyksen, joten kaunis kiitos kirjailijalle saamastani arvostelukappaleesta. 

'
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2020
Kuvittanut: Mari Ahokoivu
Sivumäärä: 116 s.