Kirja-arvio: Olli Sarpon Sisäolennoista

Olli Sarpon tuore tekstikokoelma Sisäolennoista on nimensäkin perusteella kunnianosoitus kieliopillemme. Kirjailijan mukaan kielioppi kun on jo itsessään kaikkine sijamuotoineen kaunis tarina. Osuvasti sanottu, sillä onhan kielemme todella monisävyistä ja vivahderikasta. Sisäolennoista on tyylillisesti jatkoa Sarpon edelliselle Olemisen tapaluokkia -teokselle, joka ilmestyi vuonna 2018.

  ”Tänään on huomisen eilinen tai eilisen huominen.” 

Kirjailija luonnehtii teostaan ajan, paikan ja ihmisen väliseksi rakkaustarinaksi. Kirjoittajan vasenkätisyyden vuoksi siinä edetään tavanomaisesta poiketen runollisen kauniisti nimettyjen osien mukaisesti finaalista iltaruskon kautta pilvipoutaan, kesäheinään ja lopulta aamukasteeseen. Kirjassa kuljetaan siis lopusta alkuun ja haudasta kohtuun. 

"Yhtä kaikki, päivä paistaa jokaiselle, sade kastelee valikoimatta kaikenkätiset, mustimmallakin varjolla on opetuksensa. Tärkeintä on kuitenkin rakkaus."

Kirjan takakansitekstin opastamana koetin lukea kokoelmaa vain tarinan verran illassa. Jonkin aikaa se onnistuikin, mutta jäi lopulta kuitenkin pelkäksi yritykseksi. Kirjan lyhyet tekstit veivät minut mennessään monipuoliselle ja yllätykselliselle matkalle erilaisten ihmisten, eläinten ja esineiden elämiin ja olemisen arvoituksellisuuden ja arvaamattomuuden äärelle. Suuriin kysymyksiin voidaan periaatteessa vastata yksiselitteisesti, mutta käytännössä tilanne on aina huomattavasti monisyisempi. 

"Oleminen on hirmuista ristiriitojen aallokkoa."

Matka on kaikkea muuta kuin tasaista tarpomista. Eteen tulee mutkia, suruja ja varjoja, mutta myös iloja ja valoja – ihan jokaiselle. Koemme ystävyyttä ja yksinäisyyttä, yhteenkuuluvuutta ja ulkopuolisuutta. Elämämme on niin ja näin, ei niin tai näin. Teoksessa painotetaan tämän päivän tärkeyttä ja kehotetaan pysähtymään tämän hetken tunnelmiin ja muistutetaan muun muassa tulevaa ”ennustavien” horoskooppien lukemisen järjettömyydestä. Muistella voi ja haaveilla saa, mutta tärkeintä on olla läsnä juuri tässä ja nyt. 

"Anna huomisen yllättää. Älä turhaan raottele tulevaisuuden verhoa, huominen tukee kyllä, jos on tullakseen. "

Jos haluat tarkastella elämää ja kanssakulkijoita ikään kuin uusin silmin ja pintaa syvemmältä, tämä aiheiltaan monipuolinen ja kieleltään rikas kokonaisuus tarjoaa siihen erinomaisia eväitä. Minua monet näistä kerroksellisista tarinoista sekä hämmensivät että hämmästyttivät. Samoin kuin elämäkin  usein tekee, kunhan meillä riittää rohkeutta antautua sen vietäväksi. Moniäänisyydessään nämä tarinat kestävät mielestäni varsin mainiosti useammankin lukukerran paljastaen itsestään todennäköisesti yhä uusia ulottuvuuksia ja erilaisia sävyjä. Suosittelen Sisäolentoja sinulle, joka rakastat suomen kieltä ja lumoudut taitavasti kirjoitetuista tarinoista. 

P.S. Lämmin kiitos kirjailijalle saamastani arvostelukappaleesta. 


Kustantaja: Reuna 
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 144 s.