Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti - Pojasta, isästä ja maailman arvoituksellisimmasta kalasta

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2020
Ruotsinkielinen alkuteos: Ålevangeliet
Suomentanut Maija Kauhanen
Äänikirjan kesto: 7 h 52 min
Lukija: Jukka Pitkänen

Syvällinen tarina kirjailijasta, hänen isästään ja mystisestä kalasta, joka yhdisti heidät


Ankeriaan testamentti on kerronnallista tietokirjallisuutta parhaimmillaan: koskettava kertomus isän ja pojan suhteesta, juurista, kohtalosta, elämästä ja kuoleman kohtaamisesta. Teos on ollut myynti- ja arvostelumenestys kotimaassaan Ruotsissa, ja se on myyty yli 30 maahan.

Ankerias on luonnontieteellinen mysteeri, kala, josta tiede, filosofia ja taidekin ovat vuosituhansien ajan turhaan yrittäneet ottaa selkoa. Ja joka tekee nyt kuolemaa silmiemme edessä. Kirja muistuttaa meitä omastakin katoavaisuudestamme ja kaiken hauraudesta. Sukupuuton uhkaamien ankeriaiden kautta käsitellään suuria teemoja kuten ilmastonmuutosta, tieteenhistoriaa, uskontoa ja kuolemaa, ja kuinka meidän tulisi elää ennen sitä.

Oma arvioni: Enpä osannut kuvitellakaan, kuinka kiinnostava tämä kirja mutalammikoissa viihtyvästä mystisestä käärmemäisestä ja limaisesta kalalajista voisi lopulta olla. Tiesin kyllä kirjan suuresta suosiosta niin Ruotsissa kuin  muuallakin maailmassa, mutta siitä huolimatta yllätyin. Välillä tuntui siltä kuin olisi seurannut Avaraa luontoa, kunnes sukellettiin syviin vesiin keskelle pohdintoja ihmiselämän arvoituksellisuudesta.

Kirjassa viehätti etenkin se, että historiallisten ja muiden tieteellisten faktojen rinnalla kuljetettiin sujuvasti kokemuksellisia tietoja isän ja pojan yhteisiltä kalastusretkiltä. Tämä teoksen omaelämäkerrallinen aines olikin mielestäni paitsi kiinnostavinta myös koskettavaa luettavaa. Opin kirjan avulla toki paljon myös tuosta salaperäisestä lajista, jonka mysteeriä on arvuuteltu jo Aristoteleen ajoista alkaen. Moni kysymys ankeriaaseen liittyen on edelleen avoin, ja saattaa sellaiseksi jäädäkin, mikäli laji kuolee kohta sukupuuttoon. Kirja on siis myös ajankohtainen ja tärkeä puheenvuoro ihmisen suhteesta luontoon. 

Jos haluat lukea hieman erilaisen tietokirjan ja tykkäät tarinoista, Ankeriaan testamentti on erinomainen vaihtoehto. Ja jos vielä haluat oppia jotakin uutta, suosittelen sinulle tätä ajatuksia herättävää ja sujuvasti kirjoitettua esikoiskirjaa.