Riikka Pajunen: Omaa tehtävää etsimässä – Löydä vahvuutesi ja intohimosi

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2019
Sivumäärä: 176 s.

Voimakirja omannäköiseen työelämään


Haluatko löytää tai luoda sinulle merkityksellisen unelmatyön? Seitsemän käytännön askeleen ja 27 työkalun avulla tunnistat vahvuutesi, intohimosi ja saat työelämällesi uuden suunnan kokeneen uravalmentajan opastamana. Tosielämän aidot tarinat näyttävät, miten erilaisilla tavoilla voit löytää oman inspiroivan tehtäväsi maailmassa - myös urakriisin jälkeen. 

Kirja sopii myös ura-asioiden parissa toimiville ammattilaisille, oppilaitoksiin ja kaikille työssäkäyville.

Oma arvioni: Riikka Pajunen puhuu kirjassaan siitä, että jokainen meistä kulkee omannäköisensä matkan. Kukaan muu ei kulje sitä puolestamme. Siksi on tärkeää, että uskallamme olla rohkeasti juuri sellaisia kuin olemme. Näin annamme itsestämme eniten maailmalle ja voimme nauttia elämästä. 

”Sulje siis ovi menneeseen, avaa uusi tulevaisuuteen, hengitä syvään sisään, astu askel kohti uutta ja aloita uusi luku elämässäsi.”

Sinäkin olet varmasti joskus miettinyt, mikä on elämäntehtäväsi ja tarkoituksesi. Kun oivallat oman unelmasi, matkasi saa selkeän suunnan. Tuo unelma on ikään kuin majakka, joka kirkkaalla valollaan ohjaa sinut sumun läpi. Kun toteutamme elämäntehtäviämme, olemme pääosin innostuneita, voimme hyvin ja koemme merkityksellisyyttä. Jokaisella meistä onkin oikeus olla onnellinen, joten sitä kohti kannattaa pyrkiä. Onnellisuus merkitsee eri asioita eri ihmisille ja erilaisissa elämäntilanteissa. Siksi onnellisuuteen ei ole olemassa yhtä oikeaa tietä. 

Tämä inspiroiva tehtäväkirja auttaa löytämään omat vahvuudet ja kulkemaan kohti unelmatyötä.  Kirja sopii siis mainiosti etenkin niille, jotka ovat syystä tai toisesta vaihtamassa alaa tai etsimässä uutta työtä, mutta toki kaikille muillekin, jotka haluavat parantaa itsetuntemustaan ja edistää siten hyvinvointiaan niin työssä kuin elämässä muutenkin. Muun muassa vahvuus- ja osaamiskartan laatimisesta ja sen päivittämisestä on varmasti hyötyä itse kullekin. Eikä kiitollisuuspäiväkirjakaan huono juttu ole. Kirja tarjoaa arvokkaita vinkkejä myös edukseen erottuvan CV:n kirjoittamiseen ja  työhaastatteluun valmistautumiseen. 

Yksi kirjan keskeisimmistä viesteistä tiivistyy mielestäni erinomaisesti seuraavassa sitaatissa:

”Älä koskaan usko sisäistä kriitikkoasi, joka sanoo, ettet pysty, ettei kannata, ettet osaa. Kun kriitikko pääsee ääneen, katso sitä lempeästi, hyväksyen ja päästä menemään. Kokeile rohkeasti ja nauti matkasta.” 

Mutkia on taatusti luvassa, ja tie voi olla välillä kovinkin kuoppainen, mutta kriisien voittaminen voi opettaa paljon ja tehdä meistä entistä vahvempia oman polkumme tallaajia. Tällä ainutkertaisella matkalla on hyvä muistaa sekin, että leima on aina korkeintaan yksi totuus ihmisestä, jos lie totta laisinkaan. Kukaan meistä ei ole siis vain jonkinlainen, vaan aina paljon muutakin. Olemme uniikkeja kaikkine ominaisuuksinemme ja meille jokaiselle on osoitettu oma tehtävämme. Joskus saatamme löytää sen silloin, kun vähiten odotamme. Runoilija Eeva Kilpi on todennut osuvasti näin: 

”Elämä on arvaamatonta. Koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää.”