Tiina Huttu & Kirsi Heikkinen: Pää kylmänä – Näin tuet teinin aivojen itsenäistymistä

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 233 s.

Miksi teinit ovat niin raivostuttavia, upeita, typeriä, inspiroivia, hullunrohkeita, herkkiä, itsekkäitä, impulsiivisia ja ihania?

Pää kylmänä vastaa. Se kokoaa kasvattajan kannalta olennaisen tiedon aivojen kehityksestä kouluiästä aikuisuuteen. Neurobiologisen kehityksen hahmottaminen on vanhemmille sekä valaisevaa että huojentavaa: teini ei kuohahtele ilkeyttään, hänen aivonsa vain toimivat toisin kuin aikuisen tai lapsen.

Helppotajuinen mutta vahvasti tutkimustietoon ankkuroituva kirja kertoo, millainen kasvatus tukee lapsen itsesäätelyn kypsymistä ja motivoi oppimiseen, miten nuoren itsenäistymistä voi fiksuimmin auttaa ja milloin keskeneräisille aivoille on syytä antaa kasvurauha. 

Kirsi Heikkinen ja Tiina Huttu ovat tiedetoimittajia. He ovat aiemmin kirjoittaneet kehutun pienten lasten aivojen kehitykseen keskittyvän kirjan Pää edellä.


Oma arvioni: Monien vanhempien mielestä heidän juuri koulunsa aloittaneesta lapsestaan tuntuu kasvaneen nopeasti teini, ja tuo muodonmuutos onkin melkoinen, kuten seuraavasta katkelmasta osuvasti ilmenee: 

”Ensiluokilla lapsi on vielä selvästi lapsi. Leikkii leluilla, kömpii kainaloon ja pelkää pimeää. Nopeasti alkaa kuitenkin näkyä isomman koululaisen elkeitä. Puheeseen ilmestyy outoja ilmauksia, mielikuvitusleikit jäävät, silmien pyörittely alkaa ja vanhemmat muuttuvat fossiileiksi. Yhtäkkiä kavereiden mielipiteet ovat kaikki kaikessa, ja luokkakuvaukseen valmistautuminen onkin lapsen eikä äidin projekti. Pienen koululaisen into vaihtuu isomman jörötykseen: ei kiinnosta, ei ole motia, en ole menossa. Silloin taas, kun kiinnostaa, kiinnostaa satasella. Pakko päästä, kaikki muutkin, en kestä!” 

Nuoruus on samanaikaisesti sekä huikeaa että hämmentävää aikaa. Oppiminen on silloin huipussaan, mutta aivot ovat keskellä murrosta, joten tunteet heilahtelevat sinne tänne ja nuori ei välttämättä käyttäydy kovin fiksusti, varsinkaan aikuisten mielestä. Vanhempien on hyvä tietää, ettei teini kokeile rajojaan ilkeyttään – auktoriteetteja vastaan kapinointi on osa normaalia kehitystä. On hyvä tiedostaa, että kasvua tapahtuu myös silloin, kun ei todellakaan siltä näytä. 

Kirjan tarkoituksena on tarjota tietoa ja tukea esiteinien ja teinien vanhemmille, opettajille ja nuorille itselleen. Teoksen keskeinen viesti kaikille teinien vanhemmille, joille tämä kirja on ensisijaisesti kirjoitettu, tiivistyy mielestäni erinomaisesti seuraaviin teoksen kirjoittajien sanoihin: 

”On hengästyttävää olla esiteinin tai teinin vanhempi. Joskus henkeä salpaavan upeaa, joskus ilmat pihalle puristavan dramaattista. Ei auta kuin yrittää pitää pää kylmänä ja sydän lämpimänä. Antaa siimaa, mutta olla valmiina koppaamaan.” 

Tehtävä ei ole helppo, mutta kirjan tarjoamien käytännönläheisten neuvojen avulla yhteiselo usein impulsiivisesti käyttäytyvän ja ainakin aikuisen mielestä kummallisesti ajattelevan teinin kanssa voi sujua  aiempaa mutkattomammin, ja motin puutetta potevan nuoren innostaminen saattaa sittenkin onnistua. Ja hyvä niin, sillä juuri motivaatio on oppimisessa kaiken a ja o. Jos jokin asia ei teiniä kiinnosta, ei hän sen eteen jaksa ja viitsi useinkaan nähdä vaivaa, ellei kaveripiirin hyväksyntä sitä edellytä. 

Vaikka murroksen keskellä myllertäville aivoille selviytyminen onkin tärkeämpää kuin kirjaviisaus, hyvällä lukutaidolla ja lukemisharrastuksella on varsin kauaskantoiset ja moninaiset seuraukset yksilön myöhempään elämään. Siksi nuoria on erittäin tärkeää kannustaa lukemaan. Ja tässäkin vanhempien oma esimerkki on tärkeässä roolissa. Tähän tuoreeseen kirjaan tarttuessaan koululainen löytää vinkkejä siihen, miten omaa oppimista on mahdollista tehostaa ja opettaja muun muassa reseptin oppimisen ilon löytämisen tukemiseen. Teini saattaa hyvinkin yllättää viisaudellaan, kunhan häntä kuunnellaan ja hänen näkemyksiään arvostetaan. 

Pää kylmänä -teoksessa muistutetaan aiheellisesti, että jokainen teini on ainutkertainen yksilö, joka etsii itseään ja omaa paikkaansa omassa tahdissaan ja omalla tavallaan. Tällä tärkeällä matkalla jokainen nuori tarvitsee vanhemmiltaan hyväksyntää ja tukea, mutta vähitellen myös enemmän vapautta ja sen mukana tulevaa vastuuta. Tämä lukijaystävällinen ja elämänmakuinen tietokirja antaakin teinien itsenäistymisen tukemiseen hyviä eväitä, joten kirjaa on helppo suositella lämpimästi kaikille (esi)teinien vanhemmille, opettajille ja muillekin nuorten kanssa toimiville aikuisille. Ja tietysti myös kaikille kirjoista tykkääville fiksuille teineille. 

Teoksen lähteiden kautta jostakin tietystä teemasta kiinnostuneet lukijat löytävät vielä lisää mielenkiintoista ja ajattelua avartavaa luettavaa.