Mari Uusivirta & Eveliina Koskiranta: Vaikuta! Maailmanparantajien kirja

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2020
Kuvittanut: Jolanda Kerttuli
Sivumäärä: 243 s.

Aktivismin aika on nyt


Koska johtajamme käyttäytyvät kuin lapset, meidän lasten täytyy ottaa vastuu, julisti Greta Thunberg, joka käynnisti esimerkillään koululaisten kansainvälisen ilmastolakkoliikkeen.

Vaikuta! Maailmanparantajien kirja kertoo, miten aktivistit toimivat paremman maailman puolesta. Nuorille suunnattu journalistinen tietokirja kannustaa lukijaa etsimään itselleen sopivimmat keinot ja tarttumaan toimeen epäkohtien korjaamiseksi. Inspiroituminen ja yhteistyö ovat vain klikkauksen päässä. Raha ja ikävuodet eivät enää ole edellytys ääneen pääsylle, vaan kuka vain voi aloittaa vallankumouksen.

Kirja kertoo 18 tarinaa rohkeista nuorista ja yhteisöistä Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja ympäri maailmaa. Nuoret näyttävät, että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Ja että yksi ihminen voi saada paljon aikaan, mutta ei koskaan yksin.

Oma arvioni:

”Isoonkin ongelmaan voi tarttua miettimällä parasta mahdollista lopputulosta. Mitkä ovat ensimmäiset askeleet sitä kohti? Kenen avulla voit ne ottaa? Mitä korkeammalle tähtäät, sitä merkittävämmän ratkaisun saatat saada aikaan.”


Kirjan elämänmakuiset tarinat nuorista, jotka uskaltavat ajaa itselleen tärkeitä asioita ja tuoda esille vaikeitakin kokemiaan vääryyksiä toimivat varmasti inspiraation lähteenä ja kannustuksena monille nuorille, joiden mielestä yhteiskunnassa ja etenkin ihmisten asenteissa on parantamisen varaa. Kirja onkin mielestäni  todella tärkeä puheenvuoro monimuotoisen ja -äänisen aktivismin puolesta. 


”Jos ei itse ota tilaa, ei kukaan ole sitä antamassa.”


Kirjassa esitellyt tarinat osoittavat hyvin sen, että kaikkien ei tarvitse osallistua mielenilmauksiin, vaan asioihin voi vaikuttaa vaikkapa somekanavien kautta tai taiteen keinoin. Helppoa omien näkemysten esiin tuominen ja oman äänensä kuuluviin saaminen ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä esimerkiksi vihapuhe on valitettavan yleistä. Siitä syystäkin on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan.  Aktivistina ei tarvitse olla 24/7. 

”Poistu mukavuusalueelta ja tavoittele pilviä, vaikka se pelottaisi. Luota itseesi ja siihen, että olet tekemässä juuri sitä mitä haluat.”

Suosittelen tätä asioihin vaikuttamiseen innostavaa kirjaa kaikille maailmanparantamisesta kiinnostuneille 12-15-vuotiaille nuorille.  Tulevaisuutta rakennetaan jo tänään - yhdessä. 

P.S. Lisää suosikkisitaattejani kirjasta voit lukea tästä